Hrvatski Crveni križ je sudjelovao u radu 14. međunarodne specijalističke škole modernih postignuća u prevenciji, liječenju i rehabilitaciji bolesti ovisnosti

15.05.2023.
Hrvatski Crveni križ je od 11.5. do 13.5. 2023. u Puli sudjelovao u radu 14. međunarodne specijalističke škole modernih postignuća u prevenciji, liječenju l rehabilitaciji bolesti ovisnosti. Organizator je bio Europski centar za mir i razvoj koji je osnovan od Ujedinjenih naroda ( ECPD UN).



U radu škole sudjelovali su stručnjaci iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije, Australije i Novog Zelanda. Svi stručnjaci su osobe koje rade u praksi i imaju veliko profesionalno iskustvo rada s pacijentima i osobama u potrebi. Hrvatski Crveni križ u školi je sudjelovao u svojstvu predavača s temom: „Iskustva nasilja, diskriminacije i stigmatizacije kod osoba koje injektiraju droge u Hrvatskoj“.



Generalni zaključak skupa je da smo suočeni s brzim i jakim porastom nasilja u svim segmentima društva. U svim dijelovima svijeta zamijećen je i porast nasilja kojem su izloženi zdravstveni radnici, kao i sve službe (socijalni radnici, psiholozi, pedagozi, socijalni pedagozi) koje provode programe brige i pomoći članovima društva u potrebi. Nasilje kod mladih članova društva problem je koji raste poput generalne epidemije. Edukacija, prevencija i sustavno praćenje jedine su metode koje mogu dovesti do smanjivanja nasilja u društvu. Smanjenje nasilja nije moguće bez uključivanja cjelokupnog društva i aktivnog djelovanja.