Hrvatski Crveni križ ispomoć je jedinicama lokalne samouprave u dostavi toplih obroka

18.01.2021.
Hrvatski Crveni križ intenzivno provodi aktivnosti na potresom pogođenom području uključujući i ispomoć u dostavi toplih obroka. Za podjelu toplih obroka nadležne su jedince lokalne samouprave, a Hrvatski Crveni križ pruža ispomoć u slaganju porcija, nabavci ambalaže i dostavi obroka najugroženijim građanima.

Proces je sljedeći: zadaća mjesnih odbora je svakodnevno javiti nadležnim gradovima koja količina obroka je potrebna za sljedeći dan, ukoliko takva informacija izostane obroci nažalost neće biti dostavljeni. Zaprimljenu informaciju gradovi prosljeđuju Stožeru civilne zaštite koji tu istu informaciju prosljeđuje tvrtki Pleter. Pleter priprema i dostavlja obroke na desetak postojećih lokacija na potresom pogođenom području, na kojima korisnici mogu preuzeti i konzumirati obrok, a ujedno s tih lokacija se obroci dostavljaju direktno najugroženijim građanima. Za dostavu su odgovorni mjesni odbori, a Hrvatski Crveni križ je ispomoć u skladu sa svojim kapacitetima.

Djelatnosti koje HCK provodi na potresom pogođenom području

Aktivnosti Hrvatskog Crvenog križa u potresom pogođenom području su sljedeće:
 

Podjela humanitarne pomoći

  • Obavlja se u skladištima Crvenoga križa u Petrinji, Sisku, Glini i Hrvatskoj Kostajnici te na terenu u selima i gradovima koje obilaze mobilni timovi
  • Uključuje: pakete hrane, higijenske pakete, pakete za djecu, grijalice, agregate, krevete, deke, madraci, posteljina, odjeća i obuća, folije za pokrivanje, cerade, ispomoć u podjelu toplih obroka i toplih napitaka za stanovništvo i za operativne snage na terenu, ostale artikle koji stižu donacijama


Psihosocijalna podrška

  • Pruža se u evakuacijskim centrima te na terenu u selima i gradovima koje obilaze mobilni timovi
  • Uključuje razgovore individualne i grupne, igraonice, radionice i predstave za djecu


Služba traženja

  • Evidentiranje osoba unutar evakuacijskih centara
  • Evidentiranje osoba koje su nakon potresa odselile u druge gradove i sela RH
  • Spajanje obitelji
  • Uspostava komunikacije s članovima obitelji u drugim gradovima ili državama
  • Podjela SIM kartica

Pozivni centar Hrvatskog Crvenog križa - 0800 1188

  • Na ovaj broj zaprimaju se svi upiti vezani uz potres i mogu ga zvati oni koji trebaju pomoć, kao i oni koji žele pružiti bilo koju vrstu pomoći 

Društva Crvenoga križa pružaju podršku osobama koje su nakon potresa privremeno odselile u druge gradove ili sela diljem Hrvatske.

Hrvatski Crveni križ koordinira rad humanitarnih udruga, organizacija koje pružaju pomoć na terenu.


Status aktivnosti

Timovi Hrvatskog Crvenog križa od prvog dana su na terenu gdje su i doživjeli razorniji potres te su odmah potom pružali pomoć stradalim ljudima te sudjelovali u evakuaciji stanovništva. Trenutno je na terenu 250 volontera i djelatnika. Broj volontera se smanjuje u odnosu na prve dane nakon potresa s obzirom na poslagivanje sustava i koordinaciju svih pomoćnih službi na terenu.

Do sada je podijeljeno 1818 grijalica, 2196 deka, 110 agregata, više od 2000 paketa dječje hrane i opreme te više od 250 paketa za životinje uz svu ostalu humanitarnu pomoć. Svi oni koji su nakon potresa otišli u druge hrvatske gradove mogu se javiti najbližem društvu Crvenoga križa kako bi dobili humanitarnu pomoć.

Stanovnici potresom pogođenog područja bore se s osjećajima straha, neizvjesnosti i panike zbog čega timovi Hrvatskog Crvenog križa svakodnevno pružaju individualnu pomoć, a do sada je pruženo više od 6200 usluga psihosocijalne podrške. Uz individualnu podršku, posjete mobilnih timova i telefonsku podršku osobito su važne aktivnosti koje se provode za najmlađe (uz poštivanje epidemioloških mjera).
 

Status donacija


Na dan 17.1.2021. godine na ime Apela za pomoć stradalima u potresu uplaćeno je 67897  donacija u ukupnom iznosu od 43.348.151,82 kuna.  
Stradalom stanovništvu moguće je pomoći i kriptovalutama, upravo na taj način pristiglo je 100.120,94 kuna. Sve valute uplaćene na žiro račun HCK uključujući i kriptovalute, automatski se pretvaraju u hrvatske kune i pribrajaju u gore navedeni ukupan iznos prikupljenih sredstava.
Na donatorskom telefonu 060 9011 zabilježeno je 90.646 poziva u vrijednosti od 566.537,50 kuna (uključujući PDV i naknadu tele operatera).


Pomoć na terenu


S obzirom na vremenske uvjete trenutno je najveća potreba za grijalicama, a koje se mogu donirati u najbliže društvo Crvenog križa koje će ih raspodijeliti na potresom pogođenom području.
Uz navedeno, aktualna je potreba za agregatima, produžnim kablovima, ceradama, najlonom i plamenicima. S obzirom na zahlađenje veća je potreba za toplom odjećom i obućom te dekama.

Svi koji to žele i u mogućnosti su i dalje mogu pomoći stanovništvu pogođenom potresom na sljedeće načine.
Osobe s potresom pogođenih područja humanitarnu pomoć, tople obroke i psihosocijalnu podršku mogu svakodnevno primiti na sljedećim adresama.