Hrana, lijekovi i topla riječ za osamljene, stare i nemoćne

09.02.2018.
Ličko-senjska županija poznata je po svojim krajnostima. Sa svojih 5.350,50 kilometara kvadratnih površine, čime obuhvaća gotovo deset posto teritorija Republike Hrvatske, najveća je županija.

S druge strane, iako prostorno najveća, istovremeno je najrjeđe naseljena hrvatska županija. Spomenute krajnosti odnose se i na njene klimatske osobine.

Oštre zime, kao i sušna ljeta stvaraju komplikacije stanovnicima te županije, naročito onima treće životne dobi nastanjenima u njenim prometno slabije povezanim dijelovima.

Sve to bitno je odredilo aktivnosti Gradskog društva Crvenog križa Gospić.


U nastojanju da se izbore s geografskim i klimatskim zahtjevima područja te stanovništvu osiguraju što normalniju svakodnevicu u Gradskom društvu Crvenog križa Gospić provode razne programe. Od iznimnog je značaja upravo redovita skrb o stanovnicima treće životne dobi kojima tijekom zime osiguravaju ogrjev, dostavu hrane i lijekova, po potrebi prijevoz do liječnika, ali i toplu riječ i veselje.

Za 80-ak starijih osoba s tog područja, volonteri i djelatnici Crvenog križa jedini su izvor pomoći. Među takvima je i baka Maša Ljeskovac koja ne krije zadovoljstvo i zahvalnost na posjetama. „Redovito mi donose drva i čiste snijeg, a i razvesele me pjesmom. Zadovoljna sam i jako zahvalna“, govori.

Upravo zbog iskustava poput ovoga, iz gospićkog Crvenog križa poručuju da se, unatoč brojnim izazovima koje sa sobom nosi županija u kojoj djeluju, zbog ovakvih priča, sve isplati.

Pogledajte ovdje kako volonteri Crvenoga križa pomažu starima i nemoćnima koji su okovani snijegom.