HCK sudjelovao u obilježavanju obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak

01.05.2022.
Hrvatski Crveni križ zajedno s gradskim društvima Crvenog križa Slavonski Brod i Nova Gradiška, sudjelovao je u Okučanima na obilježavanju obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak.



Interventni timovi okupljenima su prikazali opremu i aktivnosti Spasilačke službe, prve pomoći, ali i brojnih drugih aktivnosti poput zaštite zdravlja i djelovanja u krizama. Ekipa Crvenoga križa sudjelovala je i u pokaznoj vježbi i to u dijelu pružanja prve pomoći unesrećenima.



Uloga Hrvatskog Crvenog križa u Domovinskom ratu bila je iznimno velika. Oko 600.000 korisnika primalo je humanitarnu pomoć Hrvatskog Crvenog križa. Najveća pomoć podijeljena je 1992. godine kada ju je primilo više od 750.000 korisnika. 



Tijekom Domovinskog rata podijeljeno je više od 332 milijuna kilograma hrane i više od 116 milijuna kilograma ostale robe. Za više od 250.000 prognanih osoba u 284 centra kolektivnog smještaja osigurana je psihosocijalna podrška.



Prikupljeno je više od milijun doza krvi za povećane potrebe zdravstvene službe. Nacionalni ured Službe traženja Hrvatskog Crvenog križa riješio je više od 16.000 slučajeva traženja nestalih osoba.



Organizirana su 174 susreta na kojima se susrelo više od 23.000 razdvojenih članova obitelji, što su Ujedinjeni narodi ocijenili kao značajan doprinos Hrvatskog Crvenog križa mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja.