HCK Skupština protekla u svečanom ozračuju velikih ovogodišnjih jubileja

17.12.2018.
U Zagrebu je održana 4. sjednica Skupštine Hrvatskog Crvenog križa 22. saziva. Prvi dio Skupštine protekao je u svečanom ozračju u skladu sa slavljeničkom godinom. Podsjetimo, ove godine HCK obilježava svoju 140. obljetnicu, zatim 25. godišnjicu priznanja Hrvatskog Crvenog križa kao samostalnog nacionalnog društva u sklopu Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca te 65. godišnjicu dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Crvenog križa.

Tim povodom predsjednik HCK dr. Josip Jelić i izvršni predsjednik HCK Robert Markt uručili su jubilarne zahvalnice i plakete onima koji su na poseban način pridonijeli širenju humanosti i razvoju Hrvatskog Crvenog križa.

Jubilarne zahvalnice uručene su Društvima Crvenoga križa  Istarske županije, Karlovačke županije, Krapinsko-zagorske županije, Splitsko-dalmatinske županije Zagrebačke županije te gradskim društvima Crvenoga križa Čakovec, Dubrovnik, Hrvatska Kostajnica, Koprivnica, Metković, Osijek, Sisak, Slavonski Brod, Vinkovci, Zagreb, Županja, kao i Općinskom društvu Crvenog križa Darda.

Jubilarne plakete uručene su dr. Franji Greguriću, potpredsjedniku Hrvatskog Crvenog križa i Etelki Licul, počasnoj članici Hrvatskog Crvenog križa.

Na današnjoj Skupštini uručena je i Povelja dr. Jadranko Crnić koja se dodjeljuje društvima Hrvatskog Crvenog križa za promicanje humanosti, osobite rezultate u unapređenju pojedinih djelatnosti i doprinos razvoju Hrvatskog Crvenog križa. Povelja dr. Jadranko Crnić otišla je u ruke GDCK Gospić, a primio ju je ravnatelj Vlado Brkljačić koji se tom prigodom zahvalio svima koji su prepoznali njihov trud i predani rad.

Na svečanom dijelu Skupštine okupljenim članovima vrlo emotivnim govorom obratio se dr. Josip Jelić koji se prisjetio najznačajnijih aktivnosti koje je Crveni križ provodio u posljednjih 140 godina, posebno u ratnim vremenima.

Nakon svečanosti dodjele jubilarnih priznanja, Skupština je nastavila s radom. U radnom dijelu sjednice donesen je Rebalans financijskog plana za 2018. godinu, Program rada i Financijski plan za 2019. godinu, odluka o zajedničkim akcijama, odluka o visini članarine, odluka o fondovima Hrvatskog Crvenog križa, Pravilnik o ravnateljima društava Hrvatskog Crvenog križa, Pravilnik o ustroju, pripremi i djelovanju Hrvatskog Crvenog križa u kriznim situacijama te Pravila komunikacije Hrvatskog Crvenog križa.

Izvršni predsjednik HCK Robert Markt izvijestio je članove Skupštine o Programu rada za 2019. godinu te im je prezentirao novouređene prostore Hrvatskog Crvenog križa koji pokazuju da se ova najveća humanitarna organizacija u RH kontinuirano razvija u svim smjerovima.