HCK prvi u Hrvatskoj nabavio RescueRunner - plovilo za spašavanje života na vodi

04.09.2019.
Hrvatski Crveni križ prvi u Hrvatskoj nabavio je RescueRunner - plovilo za spašavanje života na vodi. Plovilo je uz pokaznu vježbu predstavljeno na Malom jezeru na zagrebačkom Jarunu.

I tijekom ovogodišnje turističke sezone koja se polako bliži kraju, spasioci Hrvatskog Crvenog križa imali su pune ruke posla. Više od 550 spasilaca na 200 plaža i kupališta diljem Republike Hrvatske interveniralo je u gotovo 2000 slučajeva!
 
Dio intervencija odnosio se na jednostavnije slučajeve poput saniranja ogrebotina, rana, opeklina i sličnog, a dio na ozbiljne spasilačke akcije koje su za cilj imale spašavanje ljudskog života. U više od 40 složenijih spasilačkih akcija spasioci su pružali prvu pomoć osobama koje su se utapale tijekom aktivnosti plivanja, ronjenja, skakanja u vodu/more.
 
U ovim slučajevima spasioci Crvenoga križa provodili su postupke za održavanje života poput reanimacijskog postupka, zaustavljanja krvarenja te imobilizacije kralježnice. Unatoč silnim naporima, nažalost, tri osobe nisu preživjele.
 
Kako bi razinu sigurnosti turista i domaćih stanovnika podignuo na još veću razinu, Hrvatski Crveni križ godinama sustavno ulaže u razvoj spasilačke djelatnosti – od posebno educiranih spasioca za spašavanje unesrećenih osoba iz različitih uvjeta pa sve do potrebne opreme.


 
Tako je nedavno nabavljeno specijalizirano plovilo plitkog gaza, malih dimenzija te velike sposobnosti manevriranja koje će se koristiti u akcijama spašavanja u kojima čamci i plovila nisu praktično ili moguće rješenje.
 
Riječ je o RescueRunneru – jet ski spasilačkom plovilu koje je razvila švedska spasilačka služba za potrebe brze reakcije u priobalnom spašavanju. Odlikuje se odličnim manevarskim sposobnostima i brzinom, a zbog korištenja jet pogona prikladan je za rad u neposrednoj blizini osoba u vodi. Također vrlo je bitna i mogućnost djelovanja u kontaktu s obalom ili plovnim objektima, zbog trupa koji je izrađen od vrlo izdržljive plastike koja podnosi udarce i habanje.