HCK provodi niz aktivnosti kako bi pomogao u sprječavanju širenja zaraze koronavirusom

13.03.2020.
Kao i u svim dosadašnjim kriznim situacijama, Hrvatski Crveni križ sa svojim društvima aktivno će sudjelovati u pružanju odgovora na krizu izazvanu širenjem korona virusa.


U skladu sa svojim zakonskim ovlastima i u dogovoru s nadležnim kriznim stožerima, Hrvatski Crveni križ pružit će maksimalnu podršku službama koje skrbe o zaraženima ili potencijalno zaraženima kako u karantenama, tako i onima na ostalim lokacijama poput graničnih prijelaza.


Budući da su pojačane provjere  na graničnim prijelazima te da ljudi satima čekaju u koloni, timovi Crvenoga križa dijele im vodu i hranu. Podrška se pruža na graničnim prijelazima Macelj, Rupa i Pasjak, Bregana i Dubrava Križovljanska.


Hrvatski Crveni križ sa svojim društvima sudjeluje u formiranju karantena, osigurava šatore za epidemiologe, posteljinu za karantene, dezinfekcijska sredstva, vodu i konzerve hrane, sredstva za osobnu higijenu, a dostavlja se i hrana za osoblje koje djeluje u karantenama.



Hrvatski Crveni križ uskoro će otvoriti i telefone na kojima će educirani djelatnici pružati psihosocijalnu podršku osobama u karanteni, kao i osoblju koje djeluje u karanteni.