HCK predstavio svoj novi priručnik za prvu pomoć „Zaštiti sebe, druge i Jadran“

16.05.2022.
Protekloga vikenda Hrvatski Crveni križ završio je Tjedan Crvenoga križa predstavljanjem svojega najnovijeg priručnika „Zaštiti sebe, druge i Jadran“ u sklopu manifestacije Hrvatski dani male brodogradnje i turizma u Kaštel Lukšiću. Riječ je o priručniku  za pružanje prve pomoći na moru, a usklađen je s najnovijim smjernicama Europskog vijeća za reanimatologiju.



Priručnik je namijenjen osobama koje borave na moru poput nautičara, ribara i sportskih rekreativaca, a cilj mu je pridonijeti sigurnosti turizma u Hrvatskoj.

„Važno je da ljudi razviju svjesnost kako je do dolaska hitne medicinske pomoći potrebno nekoliko minuta koje su ključne, posebno kada je riječ o situacijama na moru. Udaljenost od kopna i specifični uvjeti (sunce, vjetar, nevrijeme, valovi) čine ponekad i najjednostavnije postupke teškim gotovo neizvodivim, ako se ne poznaju osnove pružanja prve pomoći. Upravo u tim prvim minutama laici sa znanjem prve pomoći spašavaju živote“, poručila je u Kaštelima na predstavljanju priručnika dr. Brankica Božinović Vranić.



Silvana Radovanović, voditeljica HCK Službe spašavanja života na moru i ekološke zaštite priobalja istaknula je kako je ovo jedinstven priručnik u Hrvatskoj: „Postojala je potreba objediniti postupke prve pomoći koji su namijenjeni ljudima na moru i uz more. To treba i domaćim ljudima, ali i turistima i ovakav materijal zasigurno pridonosi sigurnosti turizma u Hrvatskoj.“



Osim postupaka pružanja prve pomoći, priručni sadržava i opis osnova spašavanja života na moru te popis zaštićenih životinja na Jadranu koji je iznimno važan za zaštitu bioraznolikosti Jadranskoga mora.

„Jako je važno ljudima skretati pozornost na zaštitu okoliša, osobito mora. Mi na površini vidimo kao da je sve u redu i čisto, ali zapravo kad zaronite, onda vidite koliko smo nepažljivi prema bogatstvu koje nam je priroda dala“, naglasila je Lidija Lijić iz organizacije Sea Shepherd Hrvatska.



Nakon prezentacije priručnika izvedena je vježba spašavanja života na moru, a potom je priručnika predstavljen i splitskoj javnosti u prostoru knjižare Hoću knjigu.