HCK otvorio u Petrinji Centar za međugeneracijsku podršku

08.05.2022.
Na Svjetski dan Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca kojim u Hrvatskoj započinje i Tjedan Crvenoga križa, u Petrinji je otvoren Centar za međugeneracijsku podršku. Centar je namijenjen stradalima u potresu i to djeci i starijima. Riječ je o posebno uređenim kontejnerima u kojima će se provoditi različite aktivnosti psihosocijalne podrške.



Ovo je prvi centar u Hrvatskoj koji je namijenjen međugeneracijskoj podršci, a koja se u svijetu pokazala iznimno vrijednom i korisnom za ove dobne skupine. Stariji tako imaju prilike podučavati djecu i osjećati se korisno, a djeca pak imaju prilike učiti i prihvaćati starije kao važan dio društvene zajednice. Ovaj Centar dio je projekta vrijednog milijun kuna, a sredstva je osigurala tvrtka Visa.

Otvorenju Centra nazočili su izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt, direktorica Vise za Hrvatsku Renata Vujasinović, petrinjska gradonačelnica Magdalena Komes i ravnateljica petrinjskog Crvenog križa Ivana Kovačević Škrinjarić.



„Ponosan sam što smo otvorili Centar za međugeneracijsku podršku u Petrinji, što je rezultat podrške šire zajednice. Tvrtka Visa nam je omogućila ovu socijalnu inovaciju, gdje smo spajajući najmlađe s najstarijima, dali dodanu vrijednost društvenom životu ne samo u kontejnerskom naselju Centar novog života, nego i cijelom gradu. Tako smo stvorili dodatno pozitivno ozračje među ljudima koji su najviše pogođeni potresom“, istaknuo je Markt.

Renata Vujasinović poručila je kako tvrtka želi pomoći svojim donacijama. Kroz suradnju s vladama i udrugama tvrtka nastoji jačati zajednicu: „Čast nam je podržati nove i inovativne projekte kao što je ovaj.“



Iako je prošlo više od godinu dana od potresa, petrinjska gradonačelnica Magdalena Komes je napomenula kako su najosjetljivije populacije još uvijek ugrožene: „Svi zajedno se trudimo pomoći im i zato je Grad ustupio zemljište za projekt.“

Ravnateljica petrinjskog Crvenog križa Ivana Kovačević - Škrinjarić rekla je kako je sada cijeli pogon gradskog Crvenog križa smješten na jednoj lokaciji, što će omogućiti lakše provođenje aktivnosti: „Velika smo podrška ljudima i tako je od prvoga dana.“



Novim projektom zadovoljni su i korisnici – i najmlađi i najstariji. „Trebaju nam aktivnosti koje će nam uljepšati dane, da se družimo i ne mislimo na probleme“, poručile su starije stanovnice kontejnerskog naselja.

Nakon otvorenja Centra, uzvanici su obišli kontejnersko naselje u obližnjoj Mošćenici, gdje je Hrvatski crveni križ korisnicima naselja uredio sjenice i roštilj, kako bi ljetne dane mogli ugodnije provoditi na otvorenom.