Katalog socijalnih usluga

HCK obilježio Svjetski dan zdravlja na Cvjetnom trgu

07.04.2015.

Ovogodišnji Svjetski dan zdravlja skrenuo je pozornost javnosti na sigurnost hrane. Cilj je upozoriti vlade, proizvođače, zdravstvene djelatnike, potrošače i cjelokupnu javnost na važnost sigurne hrane te ulogu koju svatko od nas može imati kako bi hrana na našim tanjurima bila sigurna za jelo.

Prigodnom akcijom na Cvjetnom trgu i Hrvatski Crveni križ pridružio se obilježavanju Svjetskog dana zdravlja. U druženju s građanima dijeljeni su leci s uputama kako osigurati sigurnost namirnica, a oni hrabriji zaigrali su i kviz koji se bavio pitanjima sigurnosti hrane. Svima koji su pokazali visoku razinu znanja, dodijeljene su i prigodne nagrade. Održana je i humanitarna prodaja Eko Sever proizvoda, a sredstva su namijenjena humanitarnim programima Hrvatskog Crvenog križa. Akciju su podržali i trener Mario Valentić, hokejaš Marko Lovrenčić te glumica Nada Rocco, a građani su rado poslušali njihove savjete o zdravim životnim i prehrambenim navikama.

Sigurnost hrane danas je iznimno važna s obzirom na to da se postupak uzgoja, proizvodnje i prodaje hrane drastično promijenio u proteklih pedesetak godina. Hrana zagađena u jednom dijelu svijeta sada može imati posljedice na zdravlje ljudi u drugom dijelu svijeta. Mnogi ljudi će tijekom svojega života oboljeti od bolesti koje se prenose hranom ili vodom. Od posljedica konzumiranja nezdrave i nesigurne hrane godišnje umire oko dva milijuna osoba.

Zdrav način prehrane i pametan izbor i čuvanje namirnica pitanja su kojima se bavi zdravstvena služba Hrvatskog Crvenog križa. U današnjoj akciji građani su pokazali iznimno znanje o temi sigurnosti namirnica, a osnovne upute poput nužnosti higijene te odvajanja sirovih i kuhanih namirnica, u potpunosti su usvojene.