HCK donirao opremu za prvu pomoć Obalnoj straži RH

06.10.2017.
U organizaciji  Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u Splitu je od 2. do 5. listopada održana međunarodna konferencija „Adriatic 2017 - Zaštita Jadranskog mora od onečišćenja s brodova“. Cilj konferencije bio je podizanje svijesti o potrebi zaštite mora, uklanjanje štetnih pojava i razvijanju preventivnih aktivnosti. Na konferenciji je sudjelovalo više od 200 predstavnika državnih institucija, civilnog i privatnog sektora, uključujući i predstavnike Hrvatskog Crvenog križa.

Među brojnim događanjima posebnu pozornost privukla je velika akcija čišćenja mora i obale  „Ronimo za Jadran- Pojedinac ne može sam - očistimo ga zajedno“.

Akcija čišćenja održana je u splitskoj Gradskoj luci, na Matejušci. Splitsko podmorje čistili su brojni ronilački klubovi s područja grada Splita i okolice, pripadnici Hrvatske ratne mornarice, djelatnici i volonteri Hrvatskog Crvenog križa i Gradskog društva Crvenog križa Split, članovi udruge Sunce, pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja, a u akciji su sudjelovali i predstavnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Civilne zaštite grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije, Javne vatrogasne postrojbe grada Splita, tvrtke Cian te gradskog komunalnog društva Čistoća.

U akvatoriju Kaštelanskog zaljeva održana je i Nacionalna pokazna vježba suzbijanja onečišćenja mora “Jadran-17”. Tom prigodom izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt predao je donaciju opreme za prvu pomoć zapovjedniku Obalne straže RH komodoru Ivi Raffanelliju.