Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb na Sajmu Pravo doba

23.05.2019.
Sajam Pravo doba,  namijenjen osobama starije dobi i ove je godine po peti puta organiziran na Zagrebačkom velesajmu od 16. do 18. svibnja, a po prvi put, u subotu, 11. svibnja prije početka Sajma, na Trgu bana Josipa Jelačića održana su promotivna događanja u koja se uključilo Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb s mjerenjem tlaka i šećera.

Sajam Pravo doba uz Zagrebački velesajam, tradicionalno organiziraju Grad Zagreb - Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom i Zaklada Zajednički put.  Cilj je Sajma da se na jednom mjestu objedine svi subjekti koji su uključeni u poboljšanje kvalitete života zrelih  generacija.Sajam je, osim osobama starije dobi namijenjen i svima koji se žele upoznati s mnogobrojnim izložbenim aktivnostima i bogatom izložbenom ponudom (medicinske i druge usluge, oprema za kućanstvo i ustanove, pomagala, prehrana i zdravlje, moderne tehnologije, turizam, sport, slobodno vrijeme, obrazovanje, volontiranje, integracija u zajednici i dr.). Na Sajmu je sudjelovao veliki broj organizacija, a svečano ga je otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić uz prisutnost mnogobrojnih gostiju i posjetitelja.

Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb od početka sudjeluje na Sajmu, a ove godine   predstavili su svoje aktivnosti usmjerene prema starijim osobama: Pomoć u kući, pomoć u prehrani i Projekt „Unaprjeđenje kvalitete života starijih osoba putem organiziranih dnevnih aktivnosti u lokalnoj zajednici“.   

Na štandu su svaki dan za svoje sugrađane organizirali Male sistematske preglede za koje  tradicionalno postoji veliki interes, a obavljale su ih liječnice uz pomoć volontera.

Tijekom promotivnih aktivnosti i u tri dana održavanja Sajma veliki broj osoba provjerio je vitalne funkcije organizma:
  • 403 osobe izmjerile su glukozu u krvi,
  • 501 osoba izmjerila je tlak,
  • 355 osoba obavilo je pregled spirometrije i
  • 501 osoba obavila je oksimetriju.