Godišnji sastanak Glavnog odbora Međunarodne federacije spašavanja života na vodi Europe

09.05.2023.
Godišnji sastanak Glavnog odbora Međunarodne federacije spašavanja života na vodi Europe (ILSE) održan je od 5. do 7. svibnja 2023. u Castellón de la Plana u Španjolskoj. Domaćin sastanka bila je Španjolska spasilačka federacija - Real Federación Española de Salvamento y Socorrismo. Na godišnjem sastanku sudjelovalo je 20 članova Glavnog odbora. Godišnja izvješća o radu podnijeli su predsjednik i podpredsjednici ILSE, te je predstavljen financijski izvještaj, kao i financijski plan za sljedeću godinu.

Voditelji povjerenstva za prevenciju utapanja, povjerenstva za sport, povjerenstva za upravljanje i administraciju i povjerenstva za spašavanje na vodi i djelovanje u kriznim operacijama na vodi prezentirali su provedene aktivnosti, te planove za unaprjeđenje rada.
Ujedno je prezentiran akcijski plan vezan za provedbu procjene rizika na kupalištima. Istaknuto da je krajnji cilj ILSE da što više zemalja postane aktivno u postupku procjene rizika na kupalištima, što će sigurno učiniti europske plaže sigurnijima. Hrvatski Crveni križ od 2005. aktivno sudjeluje u postupku procjene rizika na kupalištima u Hrvatskoj.

Predstavljen je kalendar aktivnosti za 2023.-2024. godinu, te su dogovoreni pripremni dokumenti za Glavnu skupštinu Međunarodne federacije spašavanja života na vodi Europe.
Tijekom sastanka putem video linka sudionicima se obratio predsjednik Olimpijskog odbora Španjolske Alejandro Blanco Bravo, te istaknuo važnost postojanja ILSE kao organizacije koja provodi programe osposobljavanja spasilaca, prevencije utapanja te kontinuirano radi na razvoju spasilačkog sporta.