GNK Dinamo i Hrvatski Crveni križ zajedno za tolerantnije društvo

20.07.2019.
Aktualni prvak Hrvatske i najtrofejniji hrvatski nogometni klub zajedno s Hrvatskim Crvenim križem pokrenuo je društveno odgovornu kampanju naziva Fair play na tribinama.

Nakon svake službene utakmice u sezoni 2019./20. koja prođe bez pirotehnike, rasizma, govora mržnje i diskriminacije na stadionu te time GNK Dinamo ne bude kažnjen od strane nadležnih nogometnih tijela za ponašanje svojih navijača, klub će izdvojiti određeni novčani iznos za pomoć djeci, mladima i socijalno ugroženima.

Na kraju prvog dijela sezone od svake utakmice Hrvatski Telekom Prve lige, Hrvatskog kupa i UEFA natjecanja odigrane bez kazne, prikupljeni će iznos putem službenog natječaja i odluke komisije biti dodijeljen udrugama za djecu, mlade i ugrožene socijalne skupine kojima je potrebna pomoć.


Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Iznos koji će GNK Dinamo izdvojiti za svaku domaću i gostujuću utakmicu HT Prve Lige i Hrvatskog kupa bit će 10 tisuća kuna, dok će za pojedinu europsku domaću i gostujuću utakmicu klub izdvojiti 5 tisuća eura.

Projekt se odnosi na ponašanje navijača Dinama za vrijeme utakmica, a vrijedi na domaćim utakmicama na stadionu Maksimir, kao i na gostovanjima u domaćim i europskim natjecanjima.

Uoči početka svake utakmice na Maksimiru, klub će na semaforu prikazati promotivni spot u kojemu su sudjelovala djeca iz Prihvatilišta za tražitelje azila u Porinu.


Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL.


Kampanju su otvorili igrači Dinama i Lokomotive uz prigodne majice na utakmici 1. kola HT Prve lige, 19. srpnja.

Prikupljanje novca može se pratiti svaki tjedan na stranici kampanje fairplay.gnkdinamo.hr.

GNK Dinamo u sezoni 2018/19. platio je ukupno 311.000,00 eura kazne UEFA-i za 11 utakmica i to je sezona u kojoj je plaćen najveći iznos kazni u povijesti kluba. Od 2008. godine do danas ukupan iznos plaćenih kazni iznosi 1.084.719,00 eura.

U prvoj momčadi Dinama uz domaće zagrebačke dečke brojni su igrači iz drugih dijelova Hrvatske, iz drugih zemalja, druge boje kože, nacionalnosti ili vjeroispovijesti. Sa željom da jednako zajedništvo i poštovanje koje postoji u momčadi, zavlada i na tribinama osmišljena je kampanja Fair play na tribinama.

Kao organizacija koja u svom radu ostvaruje humanitarne ciljeve i zadaće na području zaštite i unapređenja zdravlja, socijalne skrbi, zdravstvenog i humanitarnog odgoja te se zalaže za poštovanje međunarodnoga humanitarnog prava i zaštitu ljudskih prava, Hrvatski Crveni križ pridružio se najtrofejnijem hrvatskom klubu.Dinamo i Hrvatski Crveni križ zajedno će po završetku prvog dijela kampanje formirati komisiju koja će javnim putem, transparentno i u skladu s jasno određenim kriterijima dodijeliti prikupljeni novac udrugama koje skrbe o djeci i mladima te socijalno ugroženim skupinama.

Kampanjom Fair play na tribinama želi se istaknuti važnost promocije ispravnih oblika navijačkog ponašanja, ukazati na ponašanja koja mogu imati negativne zdravstvene i zakonske posljedice za pojedince, igrače i klub te na kraju raditi zajedno s navijačima na postizanju prave sportske navijačke atmosfere, no i doprinijeti izgradnji tolerantnijeg i boljeg društva.

Poštujte fair play na tribinama i tako podržite kampanju!


Hrvatski Crveni križ u Prihvatilištima u Zagrebu i Kutini provodi aktivnosti s tražiteljima međunarodne zaštite u sklopu provedbe projekta „Psihosocijalne usluge i podrška tražiteljima međunarodne zaštite“. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske zajednice i Državnog proračuna Republike Hrvatske.