GDCK Vinkovci: 48 štednjaka za socijalno ugrožene građane

25.01.2019.


Volonteri Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci već su danima na terenu i razvoze korisnicima socijalnog programa višenamjenske štednjake na kruto gorivo na kojima se može kuhati, peći, a posebno i ugrijati se u ovo doba velikih hladnoća. Radi se o klasičnim štednjacima na drva, uz kakve su mnogi od nas odrastali.

U suradnji sa socijalnim službama svih jedinica lokalne samouprave na području djelovanja Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci koje obuhvaća gradove Vinkovci i Otok i 11 općina Vukovarsko-srijemske županije: Andrijaševci, Ivankovo, Jarmina, Markušica, Nijemci, Nuštar, Privlaka, Stari Jankovci, Stari Mikanovci, Tordinci i Vođinci, sastavljen je popis 48 primatelja kojima su štednjaci isporučeni na kućne adrese.

Iz sredstava akcije Solidarnost na djelu koju je Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci započelo sredinom listopada kupljena su 24 štednjaka, a Vinkoprom je donirao još 24. Vukovarsko-srijemska županija je, u suradnji s Centrom za socijalnu skrb Vinkovci, početkom listopada osigurala financijsku pomoć za kupnju ogrjeva korisnicima socijalnog programa u visini od 950 kn po obitelji, što je dovoljno za 3 m³ ogrjeva.S ovom akcijom Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci započelo je još 1994. godine, kada je zahvaljujući donaciji iz talijanskog grada Cesene kupljeno 140 štednjaka i podijeljeno tadašnjim prognanicima, kao simbol povratka na ognjišta.

Nakon toga su uslijedile donacije UNHCR-a povratnicima, a poslije je GDCK Vinkovci svake godine u akciji Solidarnost na djelu nabavljao deset-dvadeset štednjaka. Od 1994. do kraja prošle godine Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci podijelilo je 1.000 štednjaka, a ovogodišnjih 48 štednjaka su ujedno najava da će Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci i narednih godina nastaviti s ovom akcijom kao konkretnom aktivnošću zaštite od velikih hladnoća.