GDCK Osijek nominiran za Državnu nagradu za volontiranje

28.10.2019.
Hrvatski Crveni križ – Nacionalno društvo nominira Gradsko društvo Crvenog križa Osijek (GDCK Osijek) za Državnu nagradu za volontiranje u kategoriji: organizator volontiranja.
 
Povjerenstvo za razvoj volonterstva HCK, temeljem pristiglih prijava, najviši broj bodova dodijelio je Gradskom društvu Crvenog križa Osijek.
 
GDCK Osijek broji ukupno 430 volontera koji su do sada u 2019. godini ostvarili 5.534 volonterskih sati.
 
GDCK Osijek uključuje volontere u gotovo sve aktivnosti, a u niže navedenim programima je uključen najveći broj volontera: prva pomoć, priprema i djelovanje u katastrofama, zdravstvene aktivnosti, aktivnosti dobrovoljnog davanja krvi, humanitarno-socijalne aktivnosti i edukativne aktivnosti.
 
Svojim volonterskim aktivnostima obuhvaćaju brojne skupine korisnika: djecu, mlade, dobrovoljne davatelje krvi, socijalno ugrožene samce i obitelji, starije i nemoćne osobe, marginalizirane skupine – osobe s poteškoćama u razvoju, psihički bolesne odrasle osobe, osobe s invaliditetom i stanovništvo općenito.
 
Iz prijave GDCK Osijek vidljivo je kako djelatnici društva prate sve važne korake u volonterskom ciklusu: od planiranja uključivanja volontera, odabira poslova u koje će uključivati volontere, pronalaženja volontera, selekcije i odabira volontera, treninga i usmjeravanja, praćenja i podrške do nagrađivanja i evaluacije.
 
GDCK Osijek uz pomoć volontera spremno odgovora na potrebe pojedinca i zajednice.
 
Rezultati GDCK Osijek postignuti kroz brojne volonterske programe doveli su do toga da je GDCK Osijek prepoznat kao važan i nezaobilazan partner i suradnik brojnim organizacijama i institucijama na području svoga djelovanja.
 
Također, važno je napomenuti kako je politika zapošljavanja GDCK Osijek usmjerena upravo na  prepoznavanje vrijednosti volontera u skladu sa Smjernicama za volontiranje IFRC-a i Strategijom razvoja volonterstva Hrvatskog Crvenog križa.
 
Prema Članku 24. (NN 22/13) Zakona o volonterstvu, Državna nagrada za volontiranje najviše je priznanje što ga Republika Hrvatska svake godine dodjeljuje za volontiranje – doprinos promicanju volonterstva i druge volonterske aktivnosti.
 
Državna nagrada za volontiranje dodjeljuje se u tri kategorije: volonter, koordinator volontiranja i organizator volontiranja.
 
Povjerenstvo za razvoj volonterstva HCK upućuje posebnu zahvalu Gradskim društvima Crvenog križa Biograd na Moru, Čakovec, Gospić, Ivanić Grad, Križevci i Našice na uloženim prijavama.