GDCK ČAKOVEC: Nabavljen čamac za spašavanje u poplavama

12.03.2018.
Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec je, u sklopu projekta „Za zajednicu – Volonterski interventni timovi“, nabavilo aluminijski čamac s prikolicom i vanbrodskim motorom od 10KS koji je namijenjen spašavanju ljudi i dobara na slatkovodnim vodama.

Nositelj projekta je ACT Grupa koja iza sebe nosi niz uspješno provedenih projekata, dok su Srednja škola Čakovec i Hrvatski Crveni križ – Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec partneri u projektu. Aktivnosti ovog projekta usmjerene su na uspostavu funkcionalnih volonterskih kriznih timova koji su neophodni u slučaju prirodnih katastrofa i kriznih situacija.

Timovi će biti u potpunosti opremljeni, a nabava čamca bila je važna kako bi se oni na vrijeme obučili i mogli reagirati u slučaju poplava na području cijele Međimurske županije.

Čamac Flammifer FFB 428 namijenjen je spašavanju u poplavama u urbanim sredinama, rijekama i jezerima.Svojim oblikom omogućuje veliku stabilnost, lako upravljanje i pristajanje uz obale rijeka. Čamac je opremljen s dvije pramčane ograde koje služe za lakši ulazak i izlazak osoba te pridržavanje u plovidbi.

Ima tri poprečne klupe za sjedenje koje se mogu iskoristiti kao stepenice postavljene na pramčanu ogradu za lakši pristup poplavljenim objektima. Svojom masom od 160 kilograma i ugrađenim pneumatskim kotačima na dnu čamca omogućuje korisniku lakši ulaz, odnosno izlazak iz rijeke na teže pristupačnim mjestima.

Jedna osoba može upravljati čamcem od istovara, upravljanja na suhom, do utovara na prikolicu. Može primiti do šest osoba i koristit će se u radu interventnih timova.

Čamac je izgrađen od aluminijske legure otporne na rđanje.

Projekt vrijedan 928.292,92 kuna financiran je u potpunosti iz Europskih socijalnih fondova, (Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020.), a cilj projekta je razviti kvalitetne programe školskog volontiranja uz promicanje vrijednosti volonterstva i značaja volonterskog rada za lokalnu zajednicu u izvanrednim situacijama.