Festival posvećen Dori Pejačević, velikoj skladateljici i volonterki Crvenoga križa

21.02.2023.
U Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog održana je konferencija za novinare tijekom koje je najavljen Festival posvećen Dori Pejačević koji će se održati od 1. do 5. ožujka 2023. godine, a koji donosi niz događanja: koncerata, predavanja, izložbeni program, predstave i radionice.

Na konferenciji za novinare, šef-dirigent, maestro Dawid Runtz zahvalio se podršci Hrvatskog Crvenog križa na suradnji u realizaciji festivala i predstave naziva Da sam ja kontesa Dora.
 
Grofica Dora Pejačević koja je kao hrvatska skladateljica i violinistica ostavila veliki trag u svijetu glazbe, ostavila je i veliki trag u Crvenom križu. Obitelj Pejačević utrla je put Crvenom križu u Našicama. Dorina baka Lila bila je prva predsjednica Crvenog križa u Našicama. Tijekom prvog Svjetskog rata, obitelj Pejačević vodila je Bolnicu Crvenog križa u Našicama u kojoj je volontirala i Dora pomažući ranjenicima, te time promicala ideju humanosti i solidarnosti.



Priča o Dori, osim o umjetnosti, ujedno je i priča o ljudskosti, plemenitosti i volontiranju – o onim vrijednostima na kojima se svako društvo treba zasnivati i koje bi svaka zajednica trebala njegovati, graditi, i promovirati, a što je Dora u svojoj skromnosti i ljubavi prema čovjeku odabrala i svakodnevno živjela. Umjetnost, baš kao i volontiranje povezuje ljude i budi u čovjeku empatiju i ono što je najbolje.

I umjetnost i volontiranje su univerzalni komunikacijski kanali putem kojih šaljemo poruke humanosti, tolerancije i mira, a to su temeljne poruke Crvenog križa.