ENPS forum u Helsinkiju: Hrvatski Crveni križ predstavio projekte za psihosocijalnu podršku

09.10.2017.
U Helsinkiju je od 6. do 8. listopada održan godišnji forum Europske mreže Crvenog križa i Crvenog polumjeseca za psihosocijalnu podršku (ENPS) na kojem je sudjelovao i Hrvatski Crveni križ. Ovogodišnja tema su bile inovacije u psihosocijalnoj podršci iz područja katastrofa, migracija i ostalih mogućih kriznih situacija. Prikazan je rad finske organizacije SITRA koja radi u području predviđanja budućih trendova, a na temelju kojih je moguće organizirati i rad različitih organizacija poput Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, kako bi efikasnije odgovorili na izazove koji će se pojaviti u budućnosti.

Sudionici su imali priliku pokušati prilagoditi psihosocijalnu podršku trendovima koji se predviđaju za budućnost. Prikazan je i odgovor na krizne događaje pojedinih društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca te inovacije u psihosocijalnoj podršci.

Hrvatski Crveni križ predstavio je dio svojih materijala relevantnih za psihosocijalnu podršku, uključujući priručnik Psihosocijalna podrška u kriznim situacijama velikih razmjera, lik mišice Milice te dvogodišnji projekt PFA-CE (Psychological First Aid and Psychosocial Support in Complex Emergencies), na temelju kojeg će biti razvijene i unaprijeđene edukacije za sve djelatnike i volontere iz osnova psihosocijalne podrške i podrške pomagačima.

Osnovni cilj Mreže je olakšavanje razmjene iskustva između Nacionalnih društava i podrška u razvoju psihosocijalne podrške unutar Nacionalnih društava kroz koordinaciju resursa i iskustava dobre prakse. Hrvatski Crveni križ kroz svoje sudjelovanje na forumu razvija i prilagođava programe psihosocijalne podrške prema posljednjim trendovima te pridonosi raznolikosti Mreže u svrhu što boljeg međusobnog učenja i razmjene iskustva.