Eminentni stručnjaci razgovarali o Međunarodnom humanitarnom pravu na Okruglom Stolu Hrvatskog Crvenog križa

10.11.2023.
Osijek, 10. studenog 2023. - Danas je u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa održan Okrugli stol posvećen Međunarodnom humanitarnom pravu, na kojem su sudjelovali istaknuti stručnjaci iz područja prava, predstavnici međunarodnih organizacija i pravosudni dužnosnici.

Okrugli stol je moderirala Marina Pinjagić Telak, zamjenica izvršnog predsjednika.
 
Ovaj važan skup okupio je eminentne govornike koji su podijelili svoje stručno znanje o izazovima u primjeni međunarodnog humanitarnog prava u današnjem turbulentnom vremenu. Cilj okruglog stola bio je podizanje svijesti o važnosti Međunarodnog humanitarnog prava u suočavanju s kršenjima i humanitarnim katastrofama izazvanim oružanim sukobima.

Među istaknutim govornicima bili su prof. dr. sc. Davorin Lapaš s Pravnog fakulteta u Zagrebu, prof. dr. sc. Sandra Fabijanić Gagro s Pravnog fakulteta u Rijeci, izv. prof. dr. sc. Davor Muhvić s Pravnog fakulteta u Osijeku, gđa. Neda Dojčinović i gosp. Slobodan Čitaković iz Međunarodnog odbora Crvenog križa.

Prisutni su imali priliku čuti o angažmanu Međunarodnog odbora Crvenog križa s oružanim skupinama, međunarodnopravnom položaju osoba koje sudjeluju u ratu, te o seksualnom nasilju u oružanim sukobima i međunarodnopravnim izazovima.

Nakon predavanja, uslijedila je živa rasprava s dodatnim sudionicima poput gosp. Tomislava Artukovića, suca Upravnog suda u Osijeku, Miroslava Dasovića, zamjenika županijskog državnog odvjetnika u Osijeku, te prof. dr. sc. Mire Lulić s Pravnog fakulteta u Osijeku.

Izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa, gospodin Robert Markt, također se obratio prisutnima, naglašavajući važnost ovakvih događaja u promicanju ideja Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca te međunarodnog humanitarnog prava.

Ovaj Okrugli stol predstavlja značajan korak prema jačanju svijesti o važnosti poštivanja i primjene međunarodnog humanitarnog prava u suvremenom svijetu, gdje se suočavamo s izazovima kršenja ljudskih prava u oružanim sukobima.