Eko radionica za djecu na Hvaru

30.03.2023.
U sklopu projekta „Crveni kriz u plavom okviru“ Hrvatskog Crvenog križa, a u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Hvar od 28 do 29. ožujka 2023 godine održana je edukacija za učenike viših razreda osnovnih škola na otoku Hvaru na temu "Zaštita morskog okoliša".

Cilj edukacije je razvijanje pozitivnih navika očuvanja okoliša i odgovornog postupanju s otpadom.



Učenici su pokazali zavidnu razinu znanja u poznavanju karakteristika morskog okoliša kao i njegovog značaja za čovjeka i prirodu. Također su se detaljnije upoznali s izvorima morskog otpada kao i njegovim negativnim utjecajem na očuvanje biološke raznolikosti. Kroz primjere potaknuti su na odgovorno ponašanje u smjeru smanjivanja, razdvajanja i recikliranja otpada, ograničenja potrošnje energije i vode, značajem i potrebom za fizičkom aktivnosti kao i pametnom kupnjom.



Radionica "Zaštita morskog okoliša" osvještava i potiče odgovorno, sigurno i aktivno ponašanje u smjeru ekološki održivog razvoja" istaknula je voditeljica radionice Tanja Marinković, regionalna koordinatorica Spasilačke službe Hrvatskog Crvenog križa.
Za djecu nižih razreda osnovne škole održali smo radionicu "Nauči kodeks sigurnosti na vodi" s ciljem prevencije utapanja. Učenici su se upoznali s pravilima ponašanja pored i u vodi, te su kroz igru demonstrirali spasilačku komunikaciju preko radio stanica i megafona te spašavanje unesrećene osobe s plutačom.



Ukupno 107 učenika OŠ „Petra Hektorovića“ iz Starigrada, OŠ „Hvar“ iz Hvara i OŠ. „Jelsa“  iz Jelse sudjelovalo je na radionicama.


Hrvatski Crveni križ ekološke edukativne programe usmjerava prema djeci kako bih ih se od najmlađe dobi osvještavalo o važnosti zaštite okoliša, te ih poticali da se kroz male postupke rade velike stvari za naš Planet Zemlju.