Eko-akcija čišćenja podmorja u Parku prirode Telašćica

14.08.2018.
Hrvatski Crveni križ u suradnji s Parkom prirode Telašćica, Obalnom stražom Republike Hrvatske i Stručnim tijelom Središnje koordinacije za zaštitu prava i interesa na Republike Hrvatske na moru, u sklopu projekta „Crveni križ u plavom okviru“, proveo je eko-akciju čišćenja podmorja i edukaciju o zaštiti morskog okoliša.

U akciji su sudjelovali djelatnici i volonteri Gradskog društva Crvenog križa Zadar, Biograd na moru i Splitsko-dalmatinske županije, djelatnici Parka prirode Telašćica i Obalne straže Republike Hrvatske te ronioci ronilačkih klubova UPA Rostrum, Nautilus, Obalne straže RH i volonteri Hrvatskog Crvenog križa.Zajedničkim snagama svih 45 sudionika, aktivnosti čišćenja podmorja odvijale su se na tri lokacije i to području Krušovica, Kamenčine i Čuške dumboke. Uklonjena je 1,5 tona otpada u kojem je najviše zastupljena bila plastika. Otpad je izmjeren i sortiran te odvezen na odlagalište.

U sklopu edukacije na temu „Zaštita morskog okoliša“ sudjelovalo je 20 djece s područja Dugog otoka na kojem su se imali prilike upoznati s problemom onečišćenja morskog okoliša, utjecajem onečišćenja na ljude i životinje te načinima odgovornog, samostalnog i aktivnog ponašanja u smjeru promicanja ekološki održivog razvoja podmorja i priobalja.

Zahvaljujemo svim sudionicima i volonterima koji su još jednom svojim aktivnim znanjem i radom pomogli očuvanju biološke raznolikosti podmorja Jadranskog mora i najavljujemo kako nastavljamo provedbu projekta „Crveni križ u plavom okviru