Edukacije djecu pripremaju za djelovanje u izvanrednim situacijama

20.05.2020.
Hrvatski Crveni križ ima važnu ulogu kako u pripremi odraslih osoba tako i u pripremi djece za djelovanje u izvanrednim situacijama. Učinkovita zaštita od štetnih djelovanja potresa usmjerena je prije svega prema preventivnim mjerama, kao jedinim pouzdanim načinom zaštite, a ostvaruje se kontinuiranim edukacijama koje uključuju i edukaciju djece već od predškolske dobi.

S ciljem podizanja svijesti o važnosti pripreme za izvanredne situacije, Hrvatski Crveni križ i Kazalište Tvornica lutaka pripremili su edukativni video naziva „Kvizotres“ koji djecu na zabavan način podučava načine sigurnog postupanja u slučaju potresa.  U videu glume Mario Kovač, Petra Radin, Lara Škrinjar, Matija Šakoronja, Morana Zibar, Dean Kotiga, Krešimir Sučević Međeral i Mladen Vukorepa.

Glazbu za video pripremio je Matej Mestrović, a montažu i animaciju Martin Šatović. Pjevali su Jelena Buča, Dražen Bratulić i Eugen Viši. Video je snimljen uz podršku IFRC-a, u sklopu „Emergency plan of Action“.



Hrvatski Crveni križ je suradnji s Kazalištem Tvornica lutaka pripremio i edukativni materijal naziva „Čiste ruke“ s ciljem promicanja važnosti pranja ruku tijekom pandemije COVID-19. Pjesmu su osmislili Petra Radin i Mario Kovač, glazba je pripremio Matej Mestrović, montažu je napravio Martin Šatović, a glumili su Lara Škrinjar, Matija Šakoranja, Josip Brakus, Ena i Faust Kovač, Petra Radin, Mario Kovač, Valter Vorberger i Sara Seljan.

Edukativni materijali koristit će se i u sklopu programa  „Odgoj za humanost od malih nogu“ za djecu predškolske dobi i programa „Humane vrednote“ za djecu školske dobi.



Video materijali bit će dostupni i na platformi razvijenoj u sklopu Erasmus + projekta  „Sigurnije škole i vrtići".

EDUKATIVNI MATERIJALI:

Ponašanje tijekom potresa

Priprema za izvanredne situacije

Tehnike opuštanja za djecu