Dubrovnik posjetio potpredsjednik IFRC-a Miguel Villarroel

09.08.2019.
U Dubrovniku je u privatnom posjetu boravio dr. Miguel Villarroel, potpredsjednik Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC). Njegov boravak iskorišten je za detaljnije upoznavanje s aktivnostima Hrvatskog Crvenog križa (HCK) i Gradskog društva Crvenog križa Dubrovnik (GDCK Dubrovnik). Predstavnici GDCK Dubrovnik ravnatelj Živko Šimunović i zamjenica ravnatelja Katija Damjanović bili su domaćini potpredsjedniku IFRC-a.

Neposredno je vidio aktivnost „Crveni križ u Gradu“ koju GDCK Dubrovnik provodi već petu godinu zaredom i Službu spašavanja života na vodi na jednoj gradskoj plaži. Upoznali su ga kako mladi kroz aktivnost „Crveni križ u Gradu“ imaju priliku pokazati stečena znanja i vještine iz prve pomoći, te kako je tijekom 2018. godine u cijelom projektu šezdesetak mladih osoba u pet mjeseci odradilo preko 29 tisuća sati i kako su imali više od 4 tisuće intervencija. Izvijestili su ga i kako ove 2019. godine projekt „Crveni križ u Gradu“ djeluje na 5 mjesta s ekipama prve pomoći i na 11 plaža u Dubrovniku i okolici (od čega se 4 plaže nalaze na dubrovačkim otocima) gdje se zajedno nalaze spasioci i ekipe prve pomoći.Potpredsjednik je mladima govorio o svojim iskustvima u radu s Crvenim križem i važnosti volontiranja, fotografirao se s njima te dao intervju lokalnoj televiziji Libertas TV. Budući da dr. Villarroel kao potpredsjednik IFRC-a regionalno „pokriva“ Ameriku, upoznao je domaćine s trenutnom situacijom vezanom uz dostavu humanitarne pomoći u Venezuelu (pošiljka lijekova-donacija Talijanskog Crvenog križa), poziciji Crvenog križa u Venezueli i poteškoćama s kojima se susreće Crveni križ u svakodnevnom radu, djelatnostima koje provodi Međunarodna federacija Crvenog križa i Crvenog polumjeseca u Južnoj, Srednjoj i Sjevernoj Americi, a  vezano uz migrante, te pripremu za djelovanje u katastrofama i jačanje nacionalnih društava, kao i o zajedničkom djelovanju s HCK u Glavnom odboru IFRC-a.

Posebno se razgovaralo o nadolazećim statutarnim sastancima IFRC-a koji će se održati krajem ove godine te o nacrtu Strategije 2030 IFRC-a na koju će nacionalna društva moći dati svoje prijedloge kako bi ista mogla biti usvojena na idućoj Glavnoj skupštini IFRC-a. Osim Strategije 2030, razgovaralo se i o budućim dokumentima koje će usvojiti Glavna skupština kao što su strateški plan edukacija, važnosti komunikacija u kriznim situacijama i slično.