Dubrovački Crveni križ i ove godine oduševio brojne turiste

10.10.2017.
I protekloga ljeta volonteri i djelatnici Gradskog društva Crvenog križa Dubrovnik brinuli su o zdravlju mnogobrojnih turista koji su tijekom ljetnih mjeseci boravili u tom svjetski popularnom turističkom odredištu.

Naime, već drugu godinu dubrovački Crveni križ provodi projekt „Crveni križ u Gradu“ u sklopu kojega članovi Kluba mladih Crvenog križa pružaju prvu pomoć turistima na Dubrovačkim zidinama, Stradunu i Lokrumu.

Dežurajući svakodnevno od 9 do 19 sati tijekom tri ljetna mjeseca, mladi Crvenoga križa s osnovnom medicinskom opremom pomagali su sugrađanima i turistima koji su se javljali s problemima slabosti, iscrpljenosti, toplinskog udara, sunčanice, dehidracije, opekotina, uganuća i iščašenja zgloba, posjekotina, žuljeva, prijeloma, kontuzija uboda insekata, glavobolja, napada panike…

Usto, mladi Dubrovačkog Crvenog križa dijelili su i korisne informacije o gradu, kao i o svim događanjima u njemu. Turisti su izrazili veliko zadovoljstvo ovakvom pristupu gostima istaknuvši kako im znak Crvenoga križa koji je prepoznatljiv svuda u svijetu, ulijeva osjećaj sigurnosti.

Ekipe koje su dežurale na popularnim lokacijama u gradu, činili su mladi koji su prošli osnovni i napredni tečaj iz pružanja prve pomoći te osnovnih znanja o Crvenom križu i  vještinama komunikacije.

U tri ljetna mjeseca mladi Crvenoga križa odradili su 12.728 sati, a imali su ukupno 1.861 intervenciju. Dnevno je u prosjeku bilo oko 20 intervencija. Mladi su ove godine na raspolaganju imali i sanitetsko vozilo kojim su prevozili osobe do bolnice u slučajevima kada je to bilo potrebno.
 
Projekt „Crveni križ u Gradu“ vrijedan 451 tisuću kuna, proveden je uz financijsku podršku  Društva prijatelja dubrovačke starine, Grada Dubrovnika, Javne ustanove Rezervata Lokrum, Turističke zajednice Grada Dubrovnika, Hrvatskog Crvenog križa i Gradskog društva Crvenog križa Dubrovnik.