„Drvo dobrih djela“ - nova slikovnica Hrvatskog Crvenog križa

19.10.2022.
U Gradskoj knjižnici Pregrada, 18. listopada 2022. godine održana je promocija nove slikovnice Hrvatskog Crvenog križa naziva „Drvo dobrih djela“. Slikovnica je izrađena u sklopu projekata „Education for Humanity from an early age – the Humanity Corner”, u prijevodu „Kutić humanosti“ koji Hrvatski Crveni križ provodi u partnerstvu s Dječjim vrtićem Ciciban  iz Bjelovara, Dječjim vrtićem Videk iz Brdovca i Dječjim vrtićem Botinec iz Zagreba i društvima Crvenog križa s područja djelovanja navedenih vrtića.



U Gradskoj knjižnici su se okupila djeca iz Osnovne škole Janka Leskovara iz Pregrade i Osnovne škole pri specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske toplice, Dječjeg vrtića Naša radost iz Pregrade, Dječjeg vrtića Tratinčica iz Desinića, Dječjeg vrtića Balončica iz Huma na Sutli te cijenjeni uzvanici, pročelnica Grada Pregrade Marija Marjanović, predstavnici gradskih društava Crvenog križa Pregrada, Donja Stubica, Zabok i Krapina te Društva Crvenog križa Krapinsko-zagorske županije. Prisutne su na početku promocije pozdravile Marina Pinjagić Telak, zamjenica izvršnog predsjednika Hrvatskog Crvenog križa i Draženka Gretić, ravnateljica Gradske knjižnice Pregrada, nakon čega je slikovnicu prisutnima pročitala autorica teksta, Ljerka Pukec. Prilikom obraćanja gospođa Pinjagić Telak  istaknula je važnost razvijanja osjećaja humanosti od najranije dobi i djece kao nositelja promjena u stvaranju boljeg društva.



Slikovnicu je prekrasnim ilustracijama obogatio ilustrator Sven Nemet. Sven je završio Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu te se aktivno bavi ilustracijom, dizajnom, animacijom, izradom društvenih i videoigara. Tekst slikovnice pripremila je Ljerka Pukec, odgojiteljica mentorica, autorica brojnih igrokaza, interaktivnih slikovnica i priča za djecu koje se nalaze i u čitankama za osnovne škole. Ljerka piše i pjesme kako za djecu tako i za odrasle, a sudjeluje i u izradi lutaka. Slikovnica je pisana u stihovima i u formi basne. Kroz priču se problematiziraju poteškoće s kojima se djeca susreću od rane životne dobi, na njima prihvatljiv i razumljiv način.



Cilj slikovnice je djecu predškolske dobi i rane školske dobi potaknuti na prepoznavanje potreba i poticanje na djelovanje unutar lokalne zajednice, razvoj empatije, solidarnosti, humanosti i prihvaćanje različitosti te destigmatizacija siromaštva i stvaranje boljeg, osjetljivijeg i općenito humanijeg društva.