Društva Hrvatskog Crvenog križa sudjeluju u odgovoru na posljedice nevremena

24.07.2023.
Na područjima brojnih gradova i mjesta koja je tijekom prošlog tjedna pogodilo nekoliko oluja praćenih snažnim vjetrom, kišom i grmljavinom, društva Hrvatskog Crvenog križa od prvoga su dana pogođenim građanima na raspolaganje stavila aparate za isušivanje prostora kojima raspolažu.

Nakon što je na pojedinim područjima normalizirana situacija s isporukom električne energije, moguće je započeti sa isušivanjem prostora, kao i s distribucijom sredstava za čišćenje i dezinfekciju prostora. U tri najviše pogođene županije (Brodsko-posavska, Požeško-slavonska i Vukovarsko-srijemska) timovi za pružanje psihosocijalne podrške Hrvatskog Crvenog križa obići će najviše stradala kućanstva.



Kako bi se dodatno ojačali kapaciteti kojima društva Crvenog križa raspolažu, iz Nacionalnog logističkog centra Hrvatskog Crvenog križa u Zagrebu od petka, 21. srpnja dosad je prema zahtjevima dobivenima od društava Crvenog križa na teren poslano ukupno 100 aparata za isušivanje prostora i to kako slijedi: Grad Zagreb - 50, Vukovarsko-srijemska županija - 20, Pakrac - 10, Slavonski Brod – 10, Nova Gradiška – 5 i Požega – 5.



Sutra će iz Nacionalnog logističkog centra za područja Brodsko-posavske, Požeško-slavonske županije i Vukovarsko-srijemske županije biti isporučena sredstva za čišćenje i dezinfekciju prostora, kao i dodatni aparati za isušivanje prostora (Ilok - 10, Vukovar - 5 i Županja - 5).

Na pogođenim područjima, općinska, gradska i županijska društva Hrvatskog Crvenog križa sudjeluju u radu stožera civilne zaštite na svojem području te će u koordinaciji s ostalim operativnim snagama nastaviti odgovarati na potrebe pogođenog stanovništva u dijelu poslova koji su u njihovoj nadležnosti.



Obzirom da se na nekim područjima i u nadolazećim danima očekuje nestabilno vrijeme praćeno obilnim oborinama, tučom i olujnim nevremenom koje može prouzročiti poplave Hrvatski Crveni križ prilagodit će svoje aktivnosti potrebama i situaciji.

Foto: Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci