Društva Crvenoga križa Županja i Glina zaposlit će 62 žene u sklopu projekta „Zaželi“

05.12.2017.
Gradska društva Crvenog križa Županja i Glina potpisala su u subotu Ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava iz programa  „Zaželi-Program zapošljavanja žena“. Zahvaljujući tom projektu, 62 nezaposlene žene s županjskog i glinskog područja dobit će priliku za rad.

Društva su u sklopu projekta dobila više od devet milijuna kuna – Crveni križ Županja više od 6 milijuna i 634 tisuće kuna, a Crveni križ Glina više od dva milijuna i 533 tisuće kuna. Gradsko društvo Crvenog križa Županja tako će zaposliti 49 žena, a Crveni križ Glina 13 žena.

Riječ je o ženama koje ulaze u kategoriju najteže zapošljivih skupina – nezaposlene su i starije su od 50 godina. Žene koje će Crveni križ zaposliti u sklopu projekta „Zaželi“ tijekom dvije godine obilazit će starije i nemoćne osobe, a proći će i program osposobljavanje za zanimanje njegovatelja starih i nemoćnih osoba. Tako će steći i dodatne kompetencije za tržište rada.Prvih 40 Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iz programa  „Zaželi-Program zapošljavanja žena“ uručeno je u Osijeku. Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava objavilo je u lipnju ove godine otvoreni trajni Poziv na dostavu projektnih prijedloga ''Zaželi-Program zapošljavanja žena“ otvoren do 31. prosinca 2020. Ukupan iznos bespovratnih sredstava za ovaj Poziv iznosi više od 400 milijuna kuna, a  financirat će se u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020. iz sredstava Europskog socijalnog fonda. Programom se na području cijele Hrvatske planira zaposliti 3.000 žena, a uz dodatnu mogućnost obrazovanja  tijekom projekta i gotovo 12.000 starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju,  u njihovim zajednicama.