Drugi sastanak mreže Susjedi pomažu prvi

04.06.2019.
U Sofiji se održava drugi sastanak nacionalnih društava Crvenog križa uključenih u mrežu „Susjedi pomažu prvi“ pokrenute 2017.

Dobro je poznato da je tijekom posljednjih nekoliko desetljeća područje jugoistočne Europe bilo suočeno sa sukobima, krizama i prirodnim katastrofama koje su ostavile svoj trag kako na zemlje tako i na brojne stanovnike koji se još suočavaju s posljedicama.

Sa željom da se popravi postojeća situacija i stvore temelji za prevenciju ili brži odgovor na buduće krize, formirana je mreža Susjedi pomažu prvi.Na inicijativu Hrvatskog Crvenog križa prvi je sastanak zemalja Mreže (Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Mađarska, Makedonija, Crna Gora, Rumunjska, Srbija i Slovenija) održan u Zagrebu 2017.

Cilj je prvoga sastanka bio definirati strukturu za buduću suradnju zemalja, a sve potaknuto zajedničkim djelovanjem tijekom odgovora na poplave u 2014. i na migrantsku krizu 2015/2016.Predstavnici okupljenih zemalja usuglasili su se da će djelovati zajedno u uklanjanju postojećih kriza, a edukacijama, razmjenom iskustava i treninzima pridonijeti prevenciji i bržem odgovoru na buduće krizne situacije.

Potencijal mreže „Susjedi pomažu prvi“ prepoznale su i druge članice Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca te na sastanku u prijestolnici Bugarske sudjeluju i predstavnici nacionalnih društava Crvenog križa Cipra, Češke, Italije, Slovačke i Poljske.
Na dvodnevnom okupljanju delegacija iz zemalja članica Mreže bit će postavljeni okviri za buduća zajednička djelovanja, a prva je akcija pomoć nacionalnom društvu Bosne i Hercegovine suočenom s migrantskom krizom.