Dostojanstvenija zima za 152 staračka kućanstva na potresom pogođenom području

03.11.2021.
Krajem prošle godine Hrvatski Crveni križ zaprimio je donaciju od 200.000,00 kuna od tvrtke Procter&Gamble (P&G) u svrhu kupnje peći i štednjaka na drva za starije osobe koje žive u siromaštvu, a koja je osigurana od prodaje proizvoda – Pantene, Always, Gillette, Ariel, Jar, Lenor, Pampers, Oral-B, Old Spice i Head & Shoulders.

Donacija je prvotno bila usmjerena za potrebe starijih osoba na području cijele Hrvatske, ali nakon potresa koji je najviše pogodio Sisačko-moslavačku županiju, u dogovoru s donatorom, donacija je usmjerena na područje navedene županije.



Budući da je utvrđena povećana potreba za pećima i štednjacima na drva, odlučeno je starijim osobama na ovom području pomoći s dodatnih 168.000,00 kuna iz sredstava donacija prikupljenih za aktivnosti Hrvatskog Crvenog križa na potresom pogođenom području.  

Ukupno osiguranih 368.000,00 kuna donacija omogućilo je Gradskom društvu Crvenog križa Petrinja, Sisak, Glina i Hrvatska Kostajnica podjelu 152 peći i štednjaka na drva za starije osobe koje žive u teškim uvjetima.
Riječ je o starijim osobama, samcima i bračnim parovima, koji žive u siromaštvu, u prometno izoliranim i zabačenim zaseocima, nerijetko bez pomoći i podrške mlađih članova. Nakon razornog potresa i oštećenja njihovih domova, bilo je nužno hitno zamijeniti njihove stare, dotrajale i neispravne peći i štednjake na drva.

Vrijednost ove humanitarne pomoći je višenamjenska. Naime, na takvim štednjacima korisnici donacije moći će kuhati i grijati se u hladnim zimskim danima koji dolaze.