Dosad prikupljeno više od 9000 zahtjeva za isplatu novčane pomoći

08.02.2021.
Hrvatski Crveni križ do sada je prikupio više od 9000 zahtjeva za isplatu novčane pomoći te poziva sve građane s potresom pogođenog područja, a čija nekretnina je oštećena potresom da ispune zahtjev do 19. veljače.

Hrvatski Crveni križ svakodnevno je prisutan na potresom pogođenom području te pomaže pogođenom stanovništvu. Također, i dalje se prikuplja materijalna pomoć za stradalo stanovništvo prema kojoj se Hrvatski Crveni križ odnosi odgovorno, profesionalno i savjesno te je redovito donira ljudima u potrebi.

S obzirom da je riječ o iznimno zahtjevnoj situaciji i da će pomoć biti potrebna duže razdoblje definirani su načini podjele pomoći stanovništvu s ciljem maksimalne efikasnosti, a oni će se provoditi u sljedećim intervalima:
PAKETI HRANE – svakog ponedjeljka i četvrtka od 10h do 15h
HIGIJENA – prvi i treći tjedan u mjesecu, utorkom i petkom  od 10h do 15h
VODA – u mjestima koja nemaju zdravstvenu ispravnu vodu svaki dan od 10h do 15h, u ostalim mjestima voda je dio paketa s hranom.

Imajući na umu specifične situacije, pomoć će svakako biti pružena ako to bude potrebno i izvan navedenih termina.

Trenutni status aktivnosti

Do sada je podijeljeno više od 745 tona hrane, više od 144 tone higijenskih potrepština, više od 60 tona odjeće, 2735 grijalica, 2817 deka, 115 agregata,  više od 6000 paketa dječje hrane i opreme te više od 800 paketa za životinje uz svu ostalu humanitarnu pomoć. Svi oni koji su nakon potresa otišli u druge hrvatske gradove mogu se javiti najbližem društvu Crvenoga križa kako bi dobili humanitarnu pomoć. Hrvatski Crveni križ do sada je pružio gotovo 9000 usluga psihosocijalne podrške te ju svakodnevno nastavlja pružati i dalje.

Novčana pomoć

Novčana pomoć koja će se isplaćivati građanima odnosi se na sredstva prikupljena Apelom i donatorskim telefonom. Na ime Apela za stanovništvo Hrvatske pogođeno potresom, na dan 07.2.2021. godine uplaćeno je  6997 donacija u ukupnom iznosu od 47.358.623,53  kuna. Na donatorskom telefonu 060 9011 zabilježeno  je 94686  poziva u vrijednosti od 591.787,50 kuna (uključujući PDV i naknadu tele operatera). Sav novac hrvatskih građana prikupljen Apelom i donatorskim telefonom bit će direktno podijeljen potresom pogođenom stanovništvu.


Kriteriji


Novčana pomoć namijenjena je građanima koji su imali prijavljeno prebivalište ili  boravište na dan 28. / 29. prosinca 2020. godine na potresom pogođenom području u nekretnini koja je pretrpjela materijalna oštećenja, a koja će se demonstrirati fotografijama, potvrdom statičara ili izjavom / opisom oštećenja, fotografijom naljepnice i slično. Potresom pogođeno područje uključuje Sisačko-moslavačku, Zagrebačku i Karlovačku županiju.
 

Isplata novčane pomoći

Više informacija o procesu podjele novčane pomoći možete pronaći na sljedećoj poveznici.


Pomoć na terenu

Svi koji to žele i u mogućnosti su i dalje mogu pomoći stanovništvu pogođenom potresom na sljedeće načine.
Osobe s potresom pogođenih područja humanitarnu pomoć, tople obroke i psihosocijalnu podršku mogu svakodnevno primiti na sljedećim adresama.