Donacija Crvenog križa Crne Gore i posjet njihovog izaslanstva

03.02.2021.
Crveni križ Crne Gore dostavio je drugu donaciju koja je stigla u Petrinju 2. veljače 2020. godine,  a sastoji se od grijalica, kuhala za vodu, zimskih i gumenih čizmi, produžnih kablova, plastičnih komoda, sredstava za čišćenje i najlon folija.

Donaciju su predale Glavna tajnica Crvenog križa Crne Gore Jelena Dubak i Nataša Uskoković zadužena za međunarodnu suradnju.

U njihovoj pratnji su također bile Irena Prelević i Tonja Madunović iz Veleposlanstva Crne Gore u Republici Hrvatskoj.



Nakon službenog sastanka u Operativnom centru Hrvatskog Crvenog križa s izvršnim predsjednikom Robertom Marktom i kolegama, i posjetu skladištu, delegacija Crne Gore imala je priliku upoznati se s aktivnostima Hrvatskog Crvenog križa, veličini i opsežnosti operacije te zahtjevima i izazovima na terenu.

U pratnji kolega iz Hrvatskog Crvenog križa delegacija je kroz šetnju Petrinjom dobila uvid i osobno se uvjerila u razornost potresa i njegove posljedice.

U drugom dijelu dana uslijedio je posjet GDCK Glina i vojarni Predrag Matanović u Petrinji.

U razgovoru s ravnateljicom GDCK Glina Albertom Cestarić delegacija se također upoznala u situacijom na terenu, zahtjevnosti u svakodnevnim aktivnostima zbog velikog i raštrkanog područja jer GDCK Glina pokriva grad Glinu i 69 sela i zaselaka.

Također u vojarni Predrag Matanović koja je uspostavljena kao prihvatni centar za pogođeno stanovništvo i sjedište Nacionalnog stožera, delegacija je dobila uvid na koji način se koordiniraju aktivnosti na terenu i koje su žurne službe uključene u odgovor na ovu kriznu situaciju.

Nakon povratka iz Petrinje, delegacija je posjetila Pavilljon 6 na Zagrebačkom velesajmu u kojem se nalazi skladište za humanitarnu pomoć a za koje je nadležno GDCK Zagreb.



U razgovoru s kolegama iz GDCK Zagreb i ravnateljem g. Penavom doznali su da se u skladištu nalazi humanitarna pomoć sortirana i posložena za daljnju distribuciju iz svih dijelova Hrvatske ali i iz inozemstva koja će po potrebi biti poslana u potresom pogođeno područje.

Razgovaralo se također o projektima koje GDCK Zagreb provodi, iskustvima u aktivnosti dobrovoljnog davanja krvi te drugim raznim aktivnostima.

Izuzetna nam je čast što smo imali priliku ugostiti kolege iz Crne Gore te podijeliti s njima dio našeg iskustva.



Tijekom susreta se razgovaralo o nastavku suradnje u okviru mreže „Susjedi pomažu prvi“ i susjedske pomoći angažmanom interventnih timova Crvenog krsta Crne Gore s interventnim timovima HCK u odgovoru na krizu -learning by doing. Također, najavljena je i edukacija iz psihosocijalne podrške u potresu u svrhu dodatnog povezivanja nacionalnih društava iz regije, učvršćivanje suradnje i razmjene iskustava.

Hrvatski Crveni križ od srca zahvaljuje na donaciji, susjedskoj solidarnosti i podršci.