Dodjelom priznanja u Sisku proslavljena 65. godišnjica dobrovoljnog darivanja krvi

25.10.2018.
U povodu 65. obljetnice dobrovoljnog darivanja krvi u Hrvatskoj, na Dan dobrovoljnih darivatelja krvi, u Sisku je održana akcija dobrovoljnog davanja. Akciji u Društvenom domu Ine je nazočio i 94-godišnji Drago Križe, darivatelj krvi koji je organizirao prvu akciju održanu u Željezari Sisak te sam na njoj i sudjelovao.  

Ova značajna obljetnica okupila je predstavnike Hrvatskog Crvenog križa – izvršnog predsjednika Roberta Markta, zamjenicu izvršnog predsjednika HCK Marinu Pinjagić-Telak i voditelja Službe za zdravstvene i socijalne djelatnosti Šanija Samardžića, dr.med, predstavnike Gradskog društva Crvenog križa Sisak, Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu i Grada Siska.„Prije svega na današnji bih dan uputio zahvalu svima koji redovito daruju krv i time nesebično spašavaju živote i pomažu u ozdravljenju onima kojima je potrebno. Prije 65 godina u ovome je gradu održana prva akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa, a danas smo organizacija koja okuplja najveći broj darivatelja krvi u Republici Hrvatskoj. Velika vam hvala!“, pozdravne su riječi Šanija Samardžića, dr.med.

Okupljenima se obratio i zamjenik gradonačelnice grada Siska Marko Krička.

 „Moramo biti ponosni što je upravo u Sisku organizirano prvo darivanje krvi, jer je ovo jedan od događaja po kojem je Sisak upamćen u povijesti, koju možda ne znaju ni mnogi Siščani,“ kazao je.U svojem obraćanju 94-godišnji Drago Križe prisjetio se 1953.: „Na ideju sam došao nakon što sam se vratio iz vojske, gdje sam prvi puta donirao krv i odlučio organizirati akciju. U životu sam dao krv 99 puta, samo mi jedno davanje fali to stotine.“

Na proslavi su dodijeljene i jubilarne zahvalnice Hrvatskoga Crvenog križa Zavodu za zdravstveno osiguranje i Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu.


Drago Križe