Dodijeljena godišnja volonterska prizanja

03.05.2019.
U skladu s člankom 22. Pravilnika o volontiranju u Hrvatskom Crvenom križu, Hrvatski Crveni križ dodjeljuje godišnje priznanje u kategorijama „Volonter/ka godine“ i „Volonterski tim godine“.
Sukladno Pravilniku o volontiranju u Hrvatskom Crvenom križu Glavni odbor Hrvatskog Crvenog križa donosi odluku o dodjeli priznanja „Volonter godine“ i „Volonterski tim godine“ temeljem prijedloga Povjerenstva za razvoj volonterstva Hrvatskog Crvenog križa.
 
U kategoriji „Volonter/ka godine“ priznanje je dobila Silvija Dumić iz Gradskog društva Crvenog križa Zagreb. Silvija je ostvarila ukupno 671 volonterski sat u 2018. godini, a uključuje se u gotovo sve aktivnosti koje GDCK Zagreb provodi. Silvija sudjeluje u zdravstvenim i socijalnim programima, programima namijenjenima mladima, ali uključuje se i izvršavanje redovitih poslova GDCK Zagreb kao što su administrativni poslovi. To ukazuje na njezinu ozbiljnost u doživljaju uloge volontera, kao i na međusobno povjerenje između nje i organizacije. Ističe se dugogodišnjim volonterskim angažmanom (od 2011. godine), dok je aktivna članica povjerenstva Kluba mladih Gradskog društva Crvenog križa Zagreb od 2016. godine te predsjednica Kluba mladih od lipnja 2018. godine, što dokazuje njezinu predanost Crvenom križu. Silvija je mlada osoba koja svojim osmjehom, lijepim riječima i pozitivnim razmišljanjem i najteže situacije može učiniti lakšima pa je stoga njena prisutnost u Crvenom križu važna kako bi načelo humanosti svakodnevno živjelo u našem radu, te je zbog istog razumljivo Silvijino uključivanje u program Bolnica Bezbolnica (volontiranje na dječjim bolničkim odjelima) i programe u kojima je u kontaktu s korisnicima socijalnih usluga. Ono što Silviju razlikuje od drugih volontera, a na što ukazuje i izuzetno velik broj volonterskih sati, je njezina neiscrpna energija te sposobnost kreativnog, brzog i što je najvažnije, primjernog odgovora na sve volonterske izazove.


 
U kategoriji „Volonterski tim godine“ priznanje je dobio Volonterski tim za provođenje zdravstvenih djelatnosti Gradskog društvo Crvenog križa Osijek. Volonterski tim provodi široki opseg zdravstvenih aktivnosti te djeluje pri Komisiji za zdravstveno-socijalne djelatnosti Hrvatskog Crvenog križa Gradskog društva Crvenog križa Osijek. Tim broji ukupno 25 članova i zajedno su ostvarili 1.391 volonterski sat, pri čemu se 467 volonterskih sati odnosi na provedbu zdravstvenih djelatnosti. Volonterski tim pokazao je izuzetnu angažiranost prilikom provođenja javnozdravstvenih akcija za stanovništvo usmjerenih na širenje mreže besplatnih zdravstveno preventivnih usluga prema osobama treće životne dobi. Volonterski tim sudjelovao je i u obilježavanju značajnih datuma posvećenih zdravlju, ali i u organizaciji i provođenju različitih edukacija za ostale volontere i buduće zdravstvene djelatnike te se uključio i u pripremu ekipa osnovnih i srednjih škola za Natjecanje mladih HCK. Uz redovito sudjelovanje u zdravstvenim aktivnostima tim se uključuje i u mnoge druge aktivnosti Crvenog križa. Način na koji ovaj predloženi tim osmišljava i realizira svoje aktivnosti osigurava održivost te rast i razvoj aktivnosti usmjerenih na zaštitu i promicanje zdravlja kao jedne od temeljnih zadaća Crvenog križa.
 
Priznanja će biti uručena na 23. Državnom natjecanju mladih Hrvatskog Crvenog križa 11. svibnja 2019. godine u Našicama, a svim ostalim kandidatima natječaja dodijelit će se prigodne zahvalnice.