Djeca iz Ukrajine na otvorenju 62. Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku

18.06.2022.
Predstavom Napokon orkestar! 18. lipnja 2022. godine svečano je otvoren 62. Međunarodni dječji festival u Šibeniku. Hrvatski Crveni križ podržao je festival i produkciju predstave Napokon orkestar!, autora Petre Radin i Paole Radina u sklopu MINIMINI ciklusa Zagrebačke filharmonije prepoznajući važnost osvještavanja javnosti o poštivanju i ostvarivanju dječjih prava, a naročito u ovim izazovnim vremenima u kojima živimo. Spajajući sve vrste umjetnosti u poseban glazbeni doživljaj predstava Napokon orkestar! upravo o njima i progovara.



Posebno je važno istaknuti kako su uz podršku Hrvatskog Crvenog križa na otvorenju festivala sudjelovala djeca raseljena iz Ukrajine, a koja borave na području Šibensko-kninske županije, zajedno sa svojim roditeljima i predstavnicima društava Crvenog križa.



Ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku Jakov Bilić zahvalio se Hrvatskom Crvenom križu te veleposlanstvima u Hrvatskoj i Ukrajini uz čiju će podršku i suradnju djeca iz Ukrajine sudjelovati na festivalu. „Uspjeli smo dovesti više od 150 ukrajinske djece u Šibenik. Koji će na ovaj ili onaj način sudjelovati u programu. Dio njih bit će naši gosti na otvaranju, a naš dječji zbor Zdravo maleni bit će domaćin Umjetničkoj školi Marianna Ilkiv iz Lavova u Ukrajini koji će nastupiti na ljetnoj pozornici 1. srpnja. Bilo je to izazovno za organizirati jer su djeca trenutno u nekoliko zemalja i posebno smo ponosni na humanitarnu crtu našeg festivala“, istaknuo je Bilić. Djecu iz Ukrajine na otvorenju festivala posebno su pozdravili i gradonačelnik Šibenika Željko Burić i voditeljica programa Morana Zibar. 



62. Međunarodni dječji festival u Šibeniku održava se od 18. lipnja do 2. srpnja 2022. godine, a cijeli program može se pogledati na internetskoj stranici Festivala. Besplatni program bogat radionicama prilika je da djeca uče i stvaraju. To je svijet mašte i snova u kojemu se svi zajedno mogu družiti, igrati i pjevati; svijet u kojemu se poštuju različitosti i šire poruke humanosti, empatije, nade i mira. Hrvatski Crveni križ tu je da podrži upravo takve svjetove.