Diseminacijski sastanci u okviru projekta PFA-CE

30.04.2019.

Druga sjednica Povjerenstva za razvoj volonterstva Hrvatskog Crvenog križa na kojoj je prisustvovalo 10 sudionika iz Gradskih društava Crvenog križa, Hrvatskog Crvenog križa i predstavnica mladih Crvenog križa održana je 22. veljače 2019. Jedna od članica povjerenstva ujedno je i članica Nacionalnog odbora za razvoj volonterstva.  

Na sjednici je predstavljen projekt PFA-CE „Psihološka prva pomoć i psihosocijalna podrška u kompleksnim kriznim događajima“ i novi edukacijski paket koji uključuje 3 teme: psihosocijalna podrška i psihološka prva pomoć, podrška pomagačima te koordinacija i podrška spontanim volonterima. Nakon rasprave povjerenstvo donosi zaključak kako su razvijeni materijali sadržajno korisni te kako ih je potrebno nakon prijevoda dostaviti društvima Crvenog križa. Osim toga, dogovoreno je da se u standardiziranu edukaciju za koordinatore volontera uključi posebna tema koja se odnosi na  koordinaciju spontanih volontera.

Koordinacijski sastanak za psihosocijalnu podršku

Na redovitom mjesečnom koordinacijskom sastanku organizacija koje pružaju psihosocijalnu podršku tražiteljima međunarodne zaštite, osobama pod međunarodnom zaštitom i djeluju u kriznim situacijama, 30. travnja 2019. godine, predstavljen je edukacijski paket razvijen u okviru projekta PFA-CE. Na sastanku je sudjelovalo 15 osoba iz Ministarstva unutarnjih poslova, Isusovačke službe za izbjeglice (JRS), Hrvatskog pravnog centra (HPC), UNHCR-a, Liječnika svijeta Belgija (MdM), Društva za psihološku pomoć (DPP) te Hrvatskog Crvenog križa.Sudionici sastanka zainteresirani su za mogućnost korištenja materijala za edukaciju djelatnika i volontera unutar svojih organizacija, a kao najzanimljivije teme izdvajaju psihološku prvu pomoć i psihosocijalnu podršku te podršku pomagačima.
 
PFA-CE  je dvogodišnji transnacionalni projekt čiji je nositelj Austrijski Crveni križ, a koji se provodi u suradnji s Hrvatskim Crvenim križem, Sveučilištem u Innsbrucku, Talijanskim Crvenim križem, Slovenskim Crvenim križem, Makedonskim Crvenim krstom i Crvenim krstom Srbije. Projekt je financiran iz fonda ECHO  i traje od 1. travnja 2017. do kraja ožujka 2019. godine.