Delegacija HCK posjetila predsjednika Republike Zorana Milanovića

26.10.2020.
U povodu Dana dobrovoljnih darivatelja krvi u Republici Hrvatskoj, predsjednik Republike Zoran Milanović primio je predstavnike Hrvatskog Crvenog križa - predsjednika prim. Josipa Jelića, dr. med., izvršnog predsjednika Roberta Markta te njegovu zamjenicu Marinu Pinjagić Telak.
Na sastanku se razgovaralo o brojnim aktivnostima koje provodi HCK, a naglasak je stavljen ta temu darivanja krvi koje je iznimno važno, posebno u izazovnim okolnostima kojima sada svjedočimo.



Predsjednik Milanović donio je i Odluku o dodjeli odlikovanja Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske za plemenitu i humanitarnu aktivnost darivanja krvi više od 100 puta za muškarce, odnosno više od 75 puta za žene za ukupno 195 dobrovoljnih darivatelja krvi u 2019. godini.
Tema darivanja krvi posebno je važna Hrvatskom Crvenom križu koji je utemeljitelj dobrovoljnog darivanja krvi u Republici Hrvatskoj, promiče dobrovoljno darivanje krvi, organizira i provodi akcije darivanja krvi te okuplja darivatelje.



U 2019. ukupno je u cijeloj Hrvatskoj prikupljano 195.535  doza krvi, od čega je u organizaciji društava Crvenog križa prikupljeno čak 157.230 doza krvi. Republika Hrvatska jedna je od rijetkih zemalja koja, zahvaljujući dobrovoljnom darivanju krvi, osigurava dostupnost krvi i krvnih pripravaka svima kojima je krv neophodno potrebna u liječenju, rečeno je na sastanku.   



Predstavnici Hrvatskog Crvenog križa upoznali su Predsjednika i s drugim programima humanitarnog djelovanja, prije svega pružanjem materijalnih i financijskih dobara socijalno ugroženim osobama s ciljem podmirivanja osnovnih životnih potreba, pri čemu se nastoji poboljšati kvaliteta života, zdravlje, stanovanje, prehrana te uvjeti školovanja. 

Izvor: www.predsjednik.hr
Autor fotografija: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Dario Andrišek