Crvenom križu Koprivničko-križevačke županije pola milijuna kuna za projekt Mali humanitarko

19.03.2019.
Društvu Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, odobrena su bespovratna financijska sredstva u iznosu od 499.169,50 kuna u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje za provedbu projekta „Mali humanitarko“.

Ukupna vrijednost projekta je 556.686,57 kuna od čega 57.517,07 kuna financira Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, a trajanje projekta je ugovoreno na 24 mjeseca, počevši od 5.3.2019. do 4.3.2021. godine.

Ugovor o provođenju projekta „Mali humanitarko“  u Uredu za udruge Vlade Republike Hrvatske potpisala je Adela Sočev, ravnateljica Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije.

Projekt je prijavljen na Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Osnaživanje doprinosa organizacija civilnog društva obrazovanju za održivi razvoj za unaprjeđenje ekonomske i socijalne kohezije“ te je odobreno financiranje temeljem Odluke o financiranju projekata Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Nositelj projekta je Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, a partneri su Gradska društva Crvenog križa Koprivnica, Križevci i Đurđevac te Osnovna škola Koprivnički Ivanec, Osnovna škola Ljudevita Modeca Križevci i Osnovna škola Molve.

Ciljevi projekta „Mali humanitarko“ su povećanje uloge Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije u razvoju kompetencija i aktivnog sudjelovanja djece i mladih u području održivog razvoja Koprivničko-križevačke županije, osnaživanje partnerstva Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije sa školama i lokalnom zajednicom u podizanju svijesti o održivom razvoju te osmišljavanje metodike provedbe sata odgoja za humanost u sklopu građanskog odgoja kojim će se učenici odgajati i educirati o širini i važnosti humanitarnog pomaganja i dobrovoljnog rada.
 
U sklopu projekta zaposlen je stručni suradnik na projektu/koordinator projekta, koji će nakon izrade kompletnog sadržaja i potrebnih materijala u suradnji s partnerima i vanjskim suradnicima, obilaziti škole na području Koprivničko-križevačke županije te učenike svih petih razreda osnovnih škola učiti o humanitarnom pomaganju.
 
U sklopu projekta nabavit će se i službeno vozilo za provedbu aktivnosti te obilazak i edukaciju učenika svih petih razreda na području Koprivničko-križevačke županije i triju gradova.
Učenici će biti educirani o tome što je točno humanitarno pomaganje, humanitarna pomoć, na koji se način i što se sve može prikupljati, zašto je bitno prijaviti sve humanitarne akcije, odnosno o značaju humanitarnog pomaganja općenito te o važnosti volonterstva u prikupljanju humanitarne pomoći.

Krajnji cilj školskih aktivnosti je senzibiliziranje i uključivanje učenika u humanitarno djelovanje i volontiranje od malih nogu kako bi i kasnije tijekom života bili osviješteni za socijalne probleme u društvu.