Crveni križ Zagreb predstavio prvu Kuharicu za osobe s intelektualnim oštećenjem

20.12.2018.
U prostoru Tribine Grada Zagreba, Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb predstavilo je prvu Kuharicu za osobe s intelektualnim oštećenjem.
 
Kuharica je nastala u okviru Programa poludnevnog boravka i psihosocijalne podrške za osobe s intelektualnim oštećenjem u sklopu Kulinarske radionice i vježbi svakodnevnih vještina. Radionice su se provodile  tijekom cijele 2018. godine na 5 lokacija provedbe Programa i pažljivo su koncipirane kroz upoznavanje korisnika sa živežnim namirnicama, postavljanja stola za blagovanje, održavanja higijene prostora i pribora za jelo, pripremanja jela te  posluživanja pripremljene hrane.


Kuharica za osobe s intelektualnim oštećenjem nastala je s ciljem da se omiljena aktivnost korisnika GDCK Zagreb prezentira široj javnosti i pobliže upozna s njihovim iskustvima.
 
Na promociju Kuharice došli su mnogobrojni gosti, među ostalim: pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak, pomoćnica ministrice u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Zrinušić, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Željana Pleša, pomoćnica izvršnog predsjednika Hrvatskog Crvenog križa Gordana Carević, ravnatelji i predstavnici društava Crvenog križa Opatija, Križevci, Karlovac i Čakovec, ravnateljica Centra za rehabilitaciju Zagreb Ružica Stipčić, predstavnici Gradskih ureda, podružnica Centra za socijalnu skrb Zagreb, predstavnici Centra za socijalnu skrb Samobor, Zaprešić, osnovne škole „Nad lipom“, suradničkih organizacija, domova za starije osobe i dr.
 


Uvodno su  prisutne pozdravili ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Zagreb Petar Penava, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, pomoćnica ministrice i izaslanica gradonačelnika.
 
Nakon uvodnog dijela predstavljena je Kuharica o kojoj su govorili: iz perspektive voditeljice Kulinarske radionice Božica Mirić, iz perspektive roditelja/skrbnika osobe s intelektualnim oštećenjem Lidija Vujčić, iz perspektive voditeljice Programa mag.  Svjetlana Kopčinović te iz perspektive stručnjaka prof. Ružica Stipčić.
 
U dugom dijelu Programa korisnici su izveli glazbenu točku „Mali bubnjar“  i igrokaz „Grah – Ah“ koji je sve nasmijao, a Djed Mraz je korisnicima podijeli slatke pakete.
 
Na kraju, okupljeni su uživali u slanim i slatkim zalogajima.
 
Kuharicu možete preuzeti ovdje.