Crveni križ i Crveni polumjesec: „Odmah trebamo poduzeti izvanredne mjere kako bismo povećali dostupnost cjepiva protiv bolesti COVID-19“

18.05.2021.
Međunarodni pokret Crvenog križa i Crvenog polumjeseca poziva države i farmaceutske kompanije na brže djelovanje u pronalasku rješenja za očiglednu nejednakost u dostupnosti cjepiva protiv bolesti COVID-19. Nužan je brzi dogovor oko načina na koji se može povećati proizvodnja i distribucija cjepiva. Izvanredna situacija globalne pandemije zahtijeva izvanredne mjere međunarodne zajednice. Potičemo države da razmotre sve moguće mjere kojima bi se mogla povećati proizvodnja, distribucija i pravedan pristup cjepivu protiv bolesti COVID-19 na razini pojedinih država i između država, kako nitko ne bi bio zapostavljen.

To uključuje ubrzavanje pregovora, pod okriljem Svjetske trgovinske organizacije (WTO), na temu intelektualnog vlasništva i uklanjanja ostalih prepreka kako bi se povećala proizvodnja cjepiva u cijelome svijetu. Osim toga, farmaceutske kompanije moraju učiniti više po pitanju transfera  tehnologije i znanja – i pozivamo sve države da ih u tome podrže i osiguraju im potrebnu pomoć.

„U jeku najgore pandemije u posljednjih 100 godina, ukidanje intelektualnog vlasništva na cjepivo protiv bolesti COVID-19 nužna je politička odluka kako bi se najbrže i najučinkovitije odgovorilo na nejednaku dostupnost cjepiva. Milijuni života ovise o tome i o jednako važnome transferu tehnologije i znanja kako bi se povećali kapaciteti proizvodnje u cijelome svijetu“, rekao je Francesco Rocca, predsjednik Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Nemamo vremena za spore i neučinkovite pregovore idućih 6 mjeseci. Također pozivamo vlade da ubrzaju podjelu postojećih zaliha cjepiva kako bi se osigurala pravednija distribucija, posebice u zemljama u kojima se trenutno povećava broj oboljelih.

Do ovog mjeseca, samo je 2% doza cjepiva otišlo u 50 najsiromašnijih zemalja na svijetu. U najbogatijih 50 zemalja, cijepljenje se obavlja 27 puta brže nego u 50 najsiromašnijih zemalja. U Africi živi 14% globalne populacije, ali je tamo raspodijeljeno samo 1% doza cjepiva. To nije samo moralno pogrešno, nego i povećava rizik od zaraznijih i smrtonosnijih varijanti virusa i stavlja nepotrebni pritisak na globalnu ekonomiju.

„Trebamo ispitati svaku mogućnost koja će doprinijeti prevladavanju uskog grla u osiguravanju pravednog pristupa. To uključuje bolju distribuciju postojećih doza cjepiva, transfer tehnologije i povećavanje kapaciteta proizvodnje. Ne postoji magična formula za osiguravanje pravednog pristupa. Treba razmotriti sve moguće opcije“, rekao je Peter Maurer, predsjednik Međunarodnog odbora Crvenog križa.

Šira dostupnost cjepiva zahtijeva i socijalnu mobilizaciju i bolju povezanost koje će pridonijeti razumijevanju i prihvaćanju u zajednici. To je važno u svakoj zemlji na svijetu, ali je najvažnije za one koji su uvijek na kraju reda. Osobe s niskim prihodima, osobe koje žive u zemljama pogođenima oružanim sukobima, izbjeglice, migrante, zarobljenike i sve ostale koji su zapostavljeni treba uključiti u planove cijepljenja, a ne ih zaboraviti.

Međunarodni pokret Crvenog križa i Crvenog polumjeseca nastavit će podržavati napore vlada koje poduzimaju kako bi se kontroliralo širenje virusa i dostavilo cjepivo. Naša je uloga stići i do najzapostavljenijih i nastaviti raditi na osnaživanju zajednica koje su pokretač humanitarnog odgovora na COVID-19.