COVID-19 i dalje je prisutan, budimo oprezni

11.01.2023.
Prema posljednjoj obavijesti Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, a prema objavi za medije Svjetske zdravstvene organizacije, posljednji podtip XBB.1.5. varijante Omikron SARS-CoV-2 (mutacija F4865P) zasad se smatra najčešćim uzrokom širenja zaraze koji se veže za stanice izbjegavajući imunitet. Veliki broj mutacija u varijanti Omikron nije neočekivan jer se slučajne mutacije događaju u bilo kojem virusu.
 
Premda Svjetska zdravstvena organizacija očekuje da će doći do daljnjeg prijenosa i širenja zaraze SARS-CoV-2 i novih epidemioloških valova COVID-19 bolesti, ipak se to ne bi trebalo odraziti na povećanje broja oboljelih, ni težih kliničkih slika, kao niti na povećanje broja umrlih.
 
Primjenu jednostavnih preventivnih mjera treba nastaviti jer ostaju najvažniji individualni i kolektivni način zaštite (redovita higijena ruku, nošenje zaštitnih maski među većim skupinama ljudi, izbjegavanje gužvi u unutarnjim prostorima, prozračivanje zajedničkih prostorija).
 
Cijepljenje se, uključujući i treću „booster“ dozu, smatra ključnim za sprečavanje razvoja teških oblika ili uzroka smrti od COVID-19 bolesti.