Članovima obitelji koji brinu za starije treba pružiti pomoć i podršku

16.05.2022.
U okviru ESF projekta „Stariji za starije - umrežavanje socijalnih usluga u zajednici“, Hrvatski Crveni križ održao je prvi ciklus edukacija za članove obitelji - neformalne skrbnike starijih osoba.
 
Edukacije su se dosad održale na pet lokacija provedbe projekta u sljedećim društvima Crvenog križa: Vojnić, Karlovac, Sisak, Glina i Županja, a dosad je kroz ovu projektnu aktivnost uključeno 128 članova obitelji, od kojih je 65 sudjelovalo na edukacijama.
 
Edukacije članova obitelji imaju za cilj doprinijeti pomirenju poslovnog i obiteljskog života članova obitelji te unaprijediti postojeće socijalne usluge u zajednici razmjenom njihovih iskustava.


 
Edukacija je namijenjena neformalnim skrbnicima  – ukućanima i ostali bližnjima koji kod kuće skrbe o starijoj osobi ili redovito pomažu u toj skrbi. Ako je starija osoba još u određenoj snazi, članovi obitelji nekoliko sati tjedno pomažu starijoj osobi kod kretanja, higijene, ishrane i drugih svakodnevnih aktivnosti. Kad je čovjek bolestan i onemoćao, skrb i njega o njemu nerijetko su gotovo stalne, danju i noću.

Članovi obitelji su kroz edukacije isticali kako je skrb za ovisnu osobu povezana s nizom poteškoća, kao što su nemogućnost usklađivanja obaveza na poslu s pružanjem skrbi za stariju osobu, nedostatak znanja o pružanju skrbi za stariju osobu i brigu o sebi, nedostatak informacija o bolesti ili dijagnozi starije osobe o kojoj skrbe te načinu ostvarivanja prava na pomoć i usluge zdravstvene zaštite i socijalne skrbi, nedostatak financijskih sredstava radi podmirivanja troškova lijekova, pomagala i drugih usluga zdravstvene njege te nedostatak vremena za druge aspekte života.


 
Uzimajući u obzir poteškoće s kojima se susreću neformalni skrbnici, saznanje u kojim područjima funkcioniranja trebaju više smjernica i podrške može pomoći u boljem nošenju sa svim izazovima s kojima se suočavaju. Dobivena povratna informacija od članova obitelji pokazatelj je kako je kroz ovu projektnu aktivnost prepoznat nedostatak sustava podrške za neformalne skrbnike u Republici Hrvatskoj, a što je ujedno i poticaj da se nastave pružati kontinuirane i održive usluge za članove obitelji i nakon završetka projekta.