Blagdanski poklon bonovi za 7.680 djece diljem Hrvatske

11.12.2020.
Ovih blagdana tisuće djece u Hrvatskoj neće dobiti božićne darove. Svjestan toga, Hrvatski Crveni križ organizirao je akciju „Za sretnije dječje blagdane“ u sklopu koje će djeci u siromaštvu darovati blagdanske poklon bonove u iznosu od sto kuna. Poklon bonovi osigurani su za 7.680 djece, a ukupna vrijednost bonova iznosi 768.000 kuna.„Svjesni smo da iznos bona od 100 kuna nije velik, ali želja nam je bila obuhvatiti što veći broj djece. Željeli smo staviti osmijehe na što više dječjih lica i vjerujemo da će ih i poklon u vrijednosti sto kuna obradovati. To je i razlog zbog kojeg su se akciji odazvali i zaposlenici Hrvatskog Crvenog križa koji su donirali vlastita sredstva“, kaže Robert Markt, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa.Poklon bonovi namijenjeni su djeci u dobi od 0 do 18 godina, a pravo na njega imaju djeca iz obitelji koje su korisnici zajamčene minimalne naknade. Društva Crvenoga križa mogu odabrati i neke druge socijalne kriterije u skladu sa svojom procjenom potreba na terenu. Akciju je podržala Zagrebačka banka d.d. s 500.000 kuna. „Zagrebačka banka je i na kraju ove, izazovne i teške godine odlučila donirati one kojima je to najpotrebnije. Umjesto prigodnog darivanja naših klijenata i partnera, odlučili smo Hrvatskom crvenom križu donirati 500.000 kuna. Nakon uspješne proljetne akcije „Vaš dar za pravu stvar“ kada smo donacijom 1.000.000 kuna pomogli socijalno ugroženom stanovništvu, ova donacija usmjerena je djeci kako bi im se osigurali poklon bonovi za kupnju igračaka, slatkiša i ostalih potrepština. Ovom donacijom nastavljamo s društvenim inicijativama kojima se želimo približiti našoj zajednici pomažući najranjivijem dijelu hrvatskoga društva“, istaknuo je Romeo Collina, predsjednik Uprave Zagrebačke banke.

Djeca su jedna od najviše siromaštvom i socijalnom isključenošću pogođenih skupina. Prema istraživanju Ekonomskog instituta, u Hrvatskoj živi gotovo 300 tisuća djece u siromaštvu! Strahuje se da će taj broj rasti zbog posljedica pandemije.Uz Zagrebačku banku, akciju „Za sretnije dječje blagdane“ podržali su i ZB Invest d.o.o., Tetra Pak d.o.o., TELE 2 d.o.o., Coca-Cola, Šibensko-kninska županija i OMCO Croatia d.o.o. Lijepa je vijest da donacije tvrtki još uvijek pristižu pa će u konačnici i broj poklon bonova za djecu biti veći.

Uz poklon bonove, djeci će biti podijeljena i prigodna pisma kako bi znali da nisu sami i da postoje brojni ljudi koji misle na njih.