Blagdanska čestitka Hrvatskog Crvenog križa

21.12.2018.
Vrijeme je blagdana i prilika je to da jedni drugima zaželimo najljepše želje. Prigodnu čestitku svim članicama i članovima Hrvatskog Crvenog križa, volonterkama i volonterima,  zaposlenicima HCK, kao i svim građanima RH uputio je predsjednik HCK dr. Josip Jelić: „Uz osjećaj ponosa za sve što smo zajedno napravili i mnogima pomogli, želim vam svima sretan i blagoslovljen Božić, a u Novoj godini  puno sreće, mira, zdravlja  i zadovoljstva.“

Kraj godine je prilika i za osvrt na sve što je učinjeno, a ova je godina za Hrvatski Crveni križ bila posebna što je u svojoj čestitki naglasio izvršni predsjednik HCK Robert Markt:

„Još jedna godina dolazi svome kraju, a 2018. je za Hrvatski Crveni križ bila iznimno značajna. Obilježili smo tri važne obljetnice - 140 godina postojanja i djelovanja na teritoriju današnje Republike Hrvatske, 65. obljetnicu dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Crvenog križa te 25 godina otkako je HCK postao dio Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Posebno sam ponosan što smo naša slavlja iskoristili da učinimo još jedno dobro djelo. Slaveći humanost posebnu pažnju dali smo onima koji su nekada bili tu za nas, a danas kada im je to najpotrebnije prepušteni su sami sebi – starijim osobama koje žive u siromaštvu. U povodu našeg 140. rođendana, uz vašu smo podršku, akcijom "Za dostojanstven život" prikupili sredstva za obnovu domova 140 starijih osoba koje žive u neodgovarajućim uvjetima. Naši brojni sugrađani, donatori, članovi, volonteri, darivatelji krvi, kolege iz inozemstva, jednom riječju – prijatelji, pridružili su nam se u obilježavanju ovih velikih obljetnica. Bilo je veličanstveno!

Kao i minule, ni ova godina za nas nije protekla bez izazova. Njen su početak obilježile poplave i klizišta koja su brojnim građanima nanijela značajne gubitke, a neke od njih i koštale domova. Tijekom cijelog tog razdoblja naši su interventni timovi danonoćno obilazili poplavljena područja, osiguravajući vodu, namirnice i psihosocijalnu podršku pogođenom stanovništvu.

Nastavili smo i s redovnim aktivnostima te kontinuirano educiramo građane za pružanje prve pomoći, skrbimo o socijalno ugroženim osobama, organiziramo akcije darivanja krvi i brinemo o sigurnosti naših plaža educirajući spasioce.

Potaknuti svime što smo učinili, u Novu godinu ulazimo jači, pametniji, iskusniji i mudriji te uz podršku mnogih koji su spremni zajedno s nama činiti ovo društvo tolerantnijim i humanijim.

Od srca vam hvala svima, nastavljamo dalje!

Želim vam sretan Božić te mirnu, zdravu i uspješnu Novu godinu!“