Aktivnosti Hrvatskog Crvenog križa u odgovoru na posljedice nevremena

03.08.2023.
Društva Hrvatskog Crvenog križa na najteže pogođenim područjima stavila su pogođenim građanima na raspolaganje aparate za isušivanje prostora kako bi se, čim je to situacija s isporukom električne energije dopuštala, moglo započeti sa saniranjem štete izazvane vlagom.



Kako bi se dodatno osnažilo kapacitete s kojima raspolažu društva Crvenog križa, iz Nacionalnog logističkog centra Hrvatskog Crvenog križa u Zagrebu, od petka 21. srpnja za društva Crvenog križa na području Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije te Grad Zagreb,  poslano je dodatnih 125 aparata za isušivanje. Nakon saniranja situacije u Gradu Zagrebu, 47 isušivača koji su bili u Gradu Zagrebu tijekom ovog tjedna upućeno je u Vukovarsko-srijemsku županiju. Zbog povećanih potreba zatražena je i pomoć Mađarskog Crvenog križa, koji je za potrebe isušivanja pogođenih kućanstava posudio Hrvatskom Crvenom križu svojih 37 isušivača koji su upućeni na područje Vinkovaca.



U utorak, 25. srpnja za područje Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i Vukovarsko-srijemske županije isporučeno je ukupno 12 tona sredstava za čišćenje i dezinfekciju prostora koji se distribuiraju pogođenim kućanstvima.

Hrvatski Crveni križ u izvanrednim situacijama poput ove pruža i psihosocijalnu podršku pogođenim ljudima na različite načine. U ovoj situaciji fokus je na psiho edukaciji putem društvenih mreža i web stranice te informativnih letaka koje društva Hrvatskog Crvenog križa dijele na pogođenim područjima. Timovi za psihosocijalnu podršku su u pripravnosti i spremni reagirati pojavi li se potreba i za njihovu podršku.



Svjestan dugotrajnih potreba koje će postojati na pojedinim pogođenim područjima, Hrvatski Crveni križ nastavit će pratiti potrebe te u skladu s mogućnostima pružati pomoć pogođenom stanovništvu u okviru aktivnosti koje provodi u sličnim situacijama.