Aktivnosti Hrvatskog Crvenog križa na poplavljenim područjima - 19. svibnja

19.05.2023.
Proteklih nekoliko dana velike količine kiše izazvale su mnogobrojne veće ili manje poplave te klizišta na područjima Sisačko-moslavačke, Karlovačke, Zadarske, Splitsko-dalmatinske, Virovitičko-podravske, Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Bjelovarsko-bilogorske, Varaždinske i Međimurske županije. Dok se na nekim poplavljenim lokacijama voda polako povlači, situacija je i dalje izuzetno ozbiljna na području Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije.


 
Na svim područjima koja su proteklih dana bila ili su još uvijek poplavljena ili pod prijetnjom od poplavljivanja, općinska, gradska i županijska društva Hrvatskog Crvenog križa sudjeluju u radu svojih stožera civilne zaštite te prema potrebama u koordinaciji s ostalim operativnim snagama sudjeluju u preventivnim mjerama. Društva Crvenog križa na pogođenim područjima, ovisno o potrebama pogođenog stanovništva dostavljaju hranu, vodu i lijekove.


 
Na području osam županija, trenutno je angažirano 151 volontera i djelatnika operativnih snaga Hrvatskog Crvenog križa, koji pomažu u odgovoru sudjelovanjem u preventivnim aktivnostima i podjelom pomoći.
 
Specijalistički interventni timovi za spašavanje života na vodi Hrvatskog Crvenog križa proteklih su dana čamcima dostavljali hranu, vodu i lijekove na području Gračaca, Siska i Hrvatske Kostajnice u naselja odsječena vodom te su sudjelovali u evakuacijama bolesnika. Tijekom petka, 19. svibnja timovi će dostavljati hranu i vodu na području Lekenika i okolnih mjesta. Za vikend će u pripravnosti biti dva tima s čamcima spremni za djelovanje na području Sisačko-moslavačko županije.


 
Iz Nacionalnog logističkog centra Hrvatskog Crvenog križa u Zagrebu od ponedjeljka je na područje Virovitičko-podravske, Zadarske i Karlovačke županije poslano ukupno 123 aparata za isušivanje prostora, dok su društva Hrvatskog Crvenog križa na pogođena područja poslala dodatnih 90 isušivača. Sa isušivanjem poplavljenih kuća i zgrada može se započeti tek kad se voda povuče iz prostora.



Od Ravnateljstva robnih zaliha Hrvatski Crveni križ preuzeo je vodu za potrebe podjele stanovništvu na područjima gdje je došlo do zagađenja vode te je dosad iz Nacionalnog logističkog centra Hrvatskog Crvenog križa na teren poslano ukupno 46.116 litara vode i to za: Obrovac - 4.536 litara; Gračac - 4.536 litara; Sisak - 15.876 litara; Hrvatsku Kostajnicu - 12.096 litara; Dvor - 3.780 litara; Karlovac - 2.268 litara (te 120 kg hrane i 250 kg higijenskih potrepština iz zaliha Hrvatskog Crvenog križa); Zagrebačka županija -  3.024 litara vode.


 
Temeljem zahtjeva koji pristižu od društava Crvenog križa s terena u danima koji slijede nastavit će se distribucija vode za stanovništvo koje ne može koristiti vodu jer nije ispravna za piće.
 
Odgovor Hrvatskog Crvenog i nadalje će se prilagođavati situaciji i potrebama.