Aktivnosti Hrvatskog Crvenog križa na područjima pogođenim poplavama - 17. svibnja

17.05.2023.
Društva Hrvatskog Crvenog križa na područjima Zadarske, Splitsko-dalmatinske, Sisačko-moslavačke, Karlovačke, Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Virovitičko-podravske, Bjelovarsko-bilogorske, Varaždinske i Međimurske županije aktivno sudjeluju u pripremi i odgovoru na poplave.
 
Na pogođenim područjima, općinska, gradska i županijska društva Hrvatskog Crvenog križa sudjeluju u radu stožera civilne zaštite na svojem području te u koordinaciji s ostalim operativnim snagama odgovaraju na potrebe pogođenog stanovništva i sudjeluju u provedbi preventivnih mjera.


 
Specijalistički interventni timovi za spašavanje života na vodi Hrvatskog Crvenog križa dostavljaju hranu, vodu i lijekove na području Gračaca, Siska i Hrvatske Kostajnice te prema potrebama rade evakuaciju bolesnika. Društva Crvenog križa na pogođenim područjima, ovisno o potrebama pogođenog stanovništva dostavljaju hranu, vodu i lijekove.
 
Iz Nacionalnog logističkog centra Hrvatskog Crvenog križa u Zagrebu od ponedjeljka je na područje Virovitičko-podravske, Zadarske i Karlovačke županije poslano ukupno 123 aparata za isušivanje prostora, dok su društva Hrvatskog Crvenog križa na pogođena područja poslala dodatnih 90 isušivača. Sa isušivanjem poplavljenih kuća i zgrada može se započeti tek kad se voda povuče iz prostora.


 
Od Ravnateljstva robnih zaliha Hrvatski Crveni križ preuzeo je vodu za potrebe podjele stanovništvu na područjima gdje je došlo do zagađenja vode te je dosad na teren poslano: za područje Obrovca 4.536 litara vode; za Gračac 4.536 litara vode, za Sisak 1.512 litara vode te za Hrvatsku Kostajnicu 1.512 litara vode. Gradska društva Crvenog križa s područja Sisačko-moslavačke županije su iz svojih zaliha osigurala 4.000 litara vode. Temeljem zahtjeva koji pristižu od društava Crvenog križa s terena u danima koji slijede nastavit će se distribucija vode stanovništvu koje ne može koristiti vodu jer nije ispravna za piće.
 
Obzirom da je vremenska prognoza i za sljedeće dane vrlo nepovoljna, odgovor društava Hrvatskog Crvenog i nadalje će se prilagođavati situaciji i potrebama.