Aktivnosti Crvenoga križa u prihvatu raseljenih osoba iz Ukrajine

28.03.2022.
Hrvatski Crveni križ za izbjeglice iz Ukrajine dosad je prikupio 1.745.618,97 kuna putem žiro računa te 94.912,50 kuna putem donatorskog telefona. Prikupljena sredstva prvenstveno su namijenjena za pomoć izbjeglicama smještenima u Republici Hrvatskoj i troše se za nabavu proizvoda koji nisu dio uobičajene humanitarne pomoći poput medicinske prehrane, posteljine, odjeće, obuće i sličnog.

Apel za pomoć raseljenim osobama iz Ukrajine i dalje je otvoren te svi oni koji žele pomoći mogu to učiniti uplatom na žiro račun:

IBAN: HR0923600001503056530
Poziv na broj odobrenja : 705
Banka: Zagrebačka banka d.d., Zagreb, Trg bana J. Jelačića 10
Primatelj: Hrvatski Crveni križ, Ulica Crvenog križa 14-16, Zagreb
Za uplate iz inozemstva BIC (SWIFT) kod: ZABAHR2XXXX

Donirati se može i putem aplikacija za mobilno bankarstvo koristeći 2D barkod.

Novčana sredstva mogu se donirati i putem donatorskog telefona 060 9011 (Cijena poziva iznosi 6,25 kuna, u iznos je uključen PDV kao i naknada teleoperateru).
Hrvatski Crveni križ i dalje prikuplja i materijalnu pomoć, a svi oni koji žele donirati, popis proizvoda mogu pronaći na internetskoj stranici www.hck.hr . Donacije se mogu odnijeti u najbliže društvo Crvenoga križa.
 
Aktivnosti u prihvatu izbjeglica
Službi traženja Hrvatskog Crvenog križa dosad se prijavilo 6187 osoba iz Ukrajine. Riječ je uglavnom o ženama i djeci koji su smješteni u prihvatnim, kolektivnim i privatnim pojedinačnim smještajima diljem Hrvatske. Zanimljivo je da je među njima čak 1539 djece do tri godine starosti.

Pomoć Crvenoga križa u obliku prehrambenih, higijenskih i dječjih paketa trenutno prima 3279 osoba, odnosno sve one raseljene osobe koji su navele da im je potrebna pomoć. Uz humanitarnu pomoć, Crveni križ raseljenim osobama osigurava i psihosocijalnu podršku, ali i pomoć pri integraciji i to kod upisa u školu, ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu, u učenju hrvatskog jezika i slično.

Svi oni kojima je potrebna pomoć mogu se evidentirati u najbližem društvu Crvenoga križa.

Angažman djelatnika i volontera

U pružanje pomoći raseljenim osobama iz Ukrajine trenutno je uključeno je 91 društvo Crvenoga križa diljem Republike Hrvatske. Na terenu je dosad bilo angažirano više od 300 djelatnika i oko 400 volontera Crvenoga križa.
Humanitarne aktivnosti Hrvatskog Crvenog križa obuhvaćaju i pomoć raseljenim osobama u samoj Ukrajini, kao i okolnim zemljama. Dosad je putem Crvenoga križa u Ukrajinu dva puta poslana humanitarna pomoć vrijedna oko milijun kuna. Novu pošiljku pomoći u Ukrajinu Hrvatski Crveni križ šalje ovoga tjedna u suradnji s Caritasom, a riječ je o prehrambenim proizvodima za djecu i odrasle.