Ako još niste, postanite darivatelj krvi!

27.09.2022.
Prema podacima Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu, trenutno stanje zaliha krvi nije zadovoljavajuće, osobite negativne krvne grupe. Pozivamo stoga sve darivatelje krvi i one koji će krv dati prvi puta, da se odazovu redovitim organiziranim akcijama darivanja krvi te tako nekome spase život ili pomognu u ozdravljenju. 

Stanje sa zalihama krvi brzo se mijenja, ovisno o situaciji i potražnji bolnica za dozama krvi. To znači da se  i ostali transfuzijski centri koji trenutno imaju zaliha, u vrlo kratkom roku mogu naći u situaciji da zalihe krvi dođu do niskih granica.
 
Društva Crvenoga križa akcije davanja krvi svakodnevno organiziraju na području cijele Republike Hrvatske stoga vas pozivamo da se odazovete i darujete krv.
 
Dobrovoljni davatelj krvi može postati svaka zdrava osoba koja daje krv, plazmu ili druge sastojke krvi dobrovoljno i za to nije plaćena niti u novčanom niti u nekom drugom obliku koji bi mogao biti zamjena za novac. Davanje krvi je povlastica zdravih ljudi jer samo zdrava osoba može biti davatelj krvi.
 
Prvi korak u dobrovoljnom davanju krvi počinje odlukom da želite pomoći onima u potrebi darujući najvrjednije što možete – krv i tako spašavati živote ljudi.

Javite se u društvo Crvenog križa u vašem mjestu stanovanja i informirajte se o terminima održavanja akcija davanja krvi. Postati dobrovoljni davatelj krvi je privilegija zdravih osoba koja sadrži i odgovornost prema bolesniku.