50. akcija "Solidarnost na djelu"

10.10.2022.
U Hrvatskoj je započela tradicionalna humanitarna akcija „Solidarnost na djelu“ koja se ove godine provodi 50. puta. U sklopu akcije prikupljaju se financijska i materijalna dobra za pomoć socijalno ugroženim građanima Hrvatske. Kako pokazuju iskustva društava Crvenoga križa koja su svakodnevno u kontaktu s ljudima u potrebi, broj takvih osoba kontinuirano raste, a situacija je posebno teška među stanovništvom treće životne dobi.

Ovih dana diljem Hrvatske volonteri i djelatnici Crvenoga križa prikupljat će financijska sredstva putem novčanih bonova od pet i jedne kune te putem uplata na žiro račune društava Crvenog križa. Od prikupljenih sredstava nabavit će se humanitarna pomoć u skladu s potrebama korisnika na terenu, a to su prvenstveno hrana, higijena te peći na drva i ogrjev.

Prikupljaju se i materijalna dobra poput odjeće, obuće, hrane i higijene, a prikupljaju se u društvima Crvenog križa te na drugim mjestima na kojima će biti organizirana prikupljanja, a o čemu se građani mogu informirati u društvu Crvenoga križa u mjestu u kojemu žive.

Usto, u prodavaonicama Kauflanda, a u sklopu projekta „Vaš dar za pravu stvar“, postavljene su velike košare u koje građani mogu ostaviti osnovne prehrambene namirnice kao što su sol, brašno, ulje, šećer, riža, tjestenina, juhe u vrećici, riblje i mesne konzerve. Košare će biti postavljene do 16. listopada, a možete ih pronaći u Kauflandovim trgovinama u Dugom Selu, Biogradu na Moru, Bjelovaru, Čakovcu, Đakovu, Karlovcu, Koprivnici, Kutini, Makarskoj, Novoj Gradiški, Osijeku, Poreču, Požegi, Puli, Rijeci, Rovinju, Samoboru, Sinju, Sisku, Slavonskom Brodu, Splitu, Šibeniku, Trogiru, Varaždinu, Velikoj Gorici, Vinkovcima, Virovitici, Vukovaru, Zadru, Zaboku, Zagrebu i Zaprešiću.



50. humanitarna akcija „Solidarnost na djelu“ obuhvatit će i projekt „Obitelj za obitelj“ koji zajednički provode Hrvatski Crveni križ i Hrvatska udruga poslodavaca. U sklopu projekta nabavljat će se drva za ogrjev i paketi hrane za starije siromašne osobe.

Cilj humanitarne akcije „Solidarnost na djelu“ nije samo prikupljanje pomoći za naše siromašne sugrađane nego i poticanje solidarnosti među svima nama, a posebno među mlađim generacijama.

U provođenju akcije sudjeluje i više od 10.000 volontera, a Hrvatski Crveni križ poziva sve građane koji mogu i žele da podrže akciju i na taj način daju svoj doprinos u brizi za brojne ljude koji žive u siromaštvu i sami ne mogu ispuniti svoje osnovne životne potrebe.